hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

A probiotikumok szerepe a gasztrointesztinális betegségekben

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az optimális gasztrointesztinális mikrobapopuláció fenntartását és helyreállítását segítő probiotikumok a már jól ismert terápiás területek (antibiotikum-terápiával összefüggő hasmenés, C. difficile-infekció, akut gastroenteritis) mellett a gyulladásos bélbetegségek és a funkcionális gasztrointesztinális betegségek kezelésében, továbbá a gyomor-bél rendszeri műtétek szövődményeinek kivédésében és az elhízás megelőzésében is szerepet kaphatnak.

hirdetés

A bélflórát átlagosan mintegy 1200 baktériumfaj és hozzávetőlegesen 100 trillió mikroba alkotja – háromszor annyi, mint ahány sejtből a testünk épül fel (1). Nem véletlen, hogy ma már egyre több tudományos bizonyíték szól amellett, hogy a bélflóra mikroorganizmus-miliője a gasztrointesztinális (GI) rendszer fiziológiás működésétől, az immunvédekezésen és a metabolikus folyamatokon át a mentális egészségig meghatározó szerepet játszik szervezetünk egészségi állapotának fenntartásában. A mikroorganizmusok szaporodását és/vagy aktivitását serkentő élelmiszer-összetevőket tartalmazó prebiotikumok és a bélflóra egyensúlyát kedvezően befolyásoló, élő mikroorganizmusokat tartalmazó probiotikus készítmények, valamint ezek kombinációinak (szinbiotikumok) hatásosságát és biztonságosságát élénk kutatás övezi. Prevenciós és terápiás alkalmazásuk létjogosultságát mind több klinikai vizsgálati adat és ezek metaanalízisei igazolják.

Antibiotikum-kezeléssel összefüggő hasmenés

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_arloo'>arloo / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

A World Gastroenterology Organisation (WGO) idén februárban kiadott irányelvgyűjteménye szerint szilárd vizsgálati bizonyítékok támasztják alá, hogy a pre-/probiotikumok gyermek- és felnőttkorban is eredményesen alkalmazhatók az antibiotikum-kezeléssel összefüggő hasmenés megelőzésére (2). Ezzel összefüggésben egy 2016-ban közzétett metaanalízis azt is igazolja, hogy a probiotikus kezelés csökkenti a C. difficileelszaporodásával kapcsolatba hozható diarrhoea kockázatát(2, 3), ami azért érdemel kiemelt figyelmet, mert az antibiotikum-alkalmazással összefüggő hasmenés eseteinek mintegy 20–30%-a a C. difficile túlsúlyba kerülésére vezethető vissza. E tekintetben a Lactobacillus acidophilus, az L. casei és a Bacillus clausii tűnnek a leghatásosabb probiotikus baktériumtörzseknek. A B. clausii kifejezett előnye, hogy a C. difficile citotoxikus hatásának kifejlődését gátló proteáz enzimet termel. Visszatérő C. difficile-infekció esetén a standard terápiát kiegészítő Saccharomyces boulardii-kezelés látszik leghasznosabbnak, mert e probiotikus baktériumtörzs olyan szerinproteázt állít elő, amely lebontja a kórokozó A-típusú (enterotoxikus) toxinját és a toxint kötő receptorfehérjéket a bélhámsejteken (4).

Akut gastroenteritis

A WGO irányelve szerint bizonyos probiotikus törzsek igazoltan enyhítik a gyermekkori akut gastroenteritis súlyosságát, és mintegy 1 nappal lerövidítik a kórlefolyást, ha már az első tünetek jelentkezésekor megkezdik alkalmazásukat (2). Az etiológiai elemzésre is kitérő vizsgálatok azt jelzik, hogy legjobban a rotavírus-fertőzés reagál a probiotikus kezelésre (elsődlegesen választandó törzsek: Lactobacillusok, B. clausii, Saccharomyces boulardii), amely így akár a vírusürítés időtartamát is lerövidítheti (1, 5).

Gyulladásos bélbetegségek

Genetikai hajlam esetén a GI mikrobiom és annak eltérései kulcsszerepet játszhatnak a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kialakulásában (1). A colitis ulcerosa és a pouchitis ellátásában bizonyítottan kedvező hatásúak a probiotikumok – a WGO irányelve szerint az enyhe és a középsúlyos esetekben alkalmazásuk növeli a hatásarányt és a remisszió gyakoriságát mind a gyermek-, mind a felnőttpopulációban. Ezzel ellentétben a rendelkezésre álló adatok szerint a Crohn-betegség remissziójának fenntartásában nem játszik érdemi szerepet a probiotikumkúra (1, 2).

Funkcionális GI betegségek

A publikált klinikai vizsgálatok következetes megállapítása, hogy a probiotikus kezelés enyhíti az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteként jelentkező flatulenciát (2). A klinikai vizsgálatok elsősorban az IBS kevert és diarrhoea dominálta formáiban jelzik a probiotikum-alkalmazás kedvező hatását, a székrekedés dominanciája esetén nem (1). Emellett több vizsgálat utal arra, hogy egyes probiotikus törzsek enyhíthetik az IBS és a funkcionális hasi fájdalom esetén jelentkező fájdalmat, és ezáltal javíthatják a betegek életminőségét (2). A fájdalom percepcióját befolyásoló hatás magyarázataként feltételezik, hogy az enterális baktériumflóra hatással lehet a visceralis fájdalom erősségére (1).

Kólikás fájdalom

A csecsemőkori kólikás hasfájás enyhítésében több mint egy évtizede tanulmányozzák a probiotikus kúrák szerepét. A randomizált, placebokontrollos vizsgálatok következetesen azt mutatják, hogy a probiotikus kezelés (elsősorban az L. reuteri DSM 17938 törzse) szignifikánsan enyhíti a szoptatott csecsemőknél jelentkező kólikás fájdalmat, ami a sírás napi időtartamának 40-50 perces csökkenésében nyilvánul meg (1, 2).

Laktózfelszívódási zavar

Számos kontrollos vizsgálat igazolja, hogy a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus törzseket tartalmazó étrend segíti a laktóz lebontását és enyhíti a laktózintolerancia tüneteit (2).

H. pylori-eradikáció

A pre- és probiotikumok kiegészítő alkalmazása enyhítheti a H. pylori eradikációját célzó kezelés nemkívánatos hatásait (a hasmenést, a hányingert és az epigastrialis fájdalmat) (2, 5). Egy 2014-ben publikált metaanalízis szerint egyes probiotikumok (pl. B. clausii) a H. pylori sikeres eradikációjának arányát is növelhetik (2).

Gasztrointesztinális műtéti szövődmények prevenciója

Egy frissen publikált irodalmi áttekintés a PubMed, az Embase, a Cochrane, a Web of Science, a Scopus és a CINAHL plus adatbázisaiban fellelhető 31 közlemény (2002–2015) adatai (közel 3000 betegadat) alapján azt igazolja, hogy a perioperatív szinbiotikus (pre- és probiotikum) kezelés csökkenti a gasztrointesztinális műtétekhez kapcsolódó sebfertőzés, továbbá a posztoperatív pneumonia és szepszis kockázatát, valamint lerövidíti a kórházi ápolás időtartamát és a szükséges antibiotikum-kúra időtartamát (6). Feltételezik, hogy e kedvező hatás hátterében a bélnyálkahártya barrierfunkciójának megerősítése és a gyulladásos immunválasz gátlása áll (7). Leírták, hogy a probiotikumok a szimbióta és a patogén mikroorganizmusokkal való kölcsönhatásaik révén stimulálják az immunválaszt és csökkentik a bélfal permeabilitását (1).

Obezitásprevenció

Számos állatkísérletes bizonyíték szól amellett, hogy a bélflóra összetétele hatással van a testtömeg alakulására, és a diszbiózis szerepet játszhat az elhízás létrejöttében. Az állattenyésztésbeli antibiotikum-alkalmazáshoz kapcsolódó testtömeg-növekedés is mintegy indirekt bizonyítéka e feltételezésnek. A bélflóra mikrobiomja a szimbióta kölcsönhatások révén kulcsszerepet játszhat a szervezet energia-háztartásának egyensúlyban tartásában, ami arra enged következtetni, hogy a diszbiózis a sejtszintű energiafelhasználás- és raktározás folyamataira is kihat(hat). Az utóbbi néhány évben a Lactobacillus és a Bifidobacterium genus számos törzséről kimutatták, hogy állatmodellen és a humán szervezetben is az elhízás ellen hatnak azáltal, hogy egyebek mellett kedvezően befolyásolják a lipidprofilt, visszafogják a zsírok raktározását és fokozzák a jóllakottságérzés kialakulásáért felelős fehérjék termelődését. Több humán vizsgálat is arra enged következtetni, hogy a kisgyermekkori egészséges táplálkozás és a pre-/probiotikumok alkalmazása hozzájárulhat az elhízás megelőzéséhez, e valószínűsíthető kapcsolat egyértelmű kijelentéséhez azonban egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő vizsgálati bizonyíték (8).

 

Az anyaméhben steril körülmények között kifejlődő GI rendszer újszülöttkori kolonizációját számos tényező befolyásolja, köztük a genetikai adottságok, a szülés módja (hüvelyi vs. császármetszés) és a gesztációs kor, a peri- és postnatalis antibiotikum-kezelések, valamint a (csecsemő)táplálás jellege. A GI mikroba-összetétel 1–2 éves kor körül már lényegében megfelel a felnőttkorinak. A felnőtt szervezetre jellemző mikrobapopuláció viszonylag stabil, a táplálkozási szokások és az antibiotikus kezelések azonban befolyásolják. Kimutatták, hogy a rostban gazdag étrend növeli a mikrobiom diverzitását, a rövid szénláncú zsírsavak fogyasztása pedig védő-gyulladásgátló hatású a GI traktusban (1).

 

Irodalom

1. Barnes D, Yeh, AM. Bugs and Guts: Practical Applications of Probiotics for Gastrointestinal Disorders in Children. Nutr Clin Pract 2015;30(6):747–59.

2. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines. Probiotics and prebiotics (February 2017). elérhető: http://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics

3. Lau CS, Chamberlain RS. Probiotics are effective at preventing Clostridium difficile-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. Int J Gen Med. 2016;9:27–37.

4. Riper G et al. Secreted compounds of the probiotic Bacillus clausii O/C inhibit the cytotoxic effects induced by Clostridium difficile and Bacillus cereus toxins. Antimicrob Agents Chemother. 2016;60:3445–54.

5. Lopetuso, LR. Bacillus clausii and gut homeostasis: state of the art and future perspectives. Exp Rev Gastroenterol Hepatol 2016;10:943–8.

6. Kasatpibal N. et al. Effectiveness of Probiotic, Prebiotic, and Synbiotic Therapies in Reducing Postoperative Complications: A Systematic Review and Network Meta-analysis. Clin Infect Dis. 2017 May 15;64:S153–S160.

7. Komatsu S. et al. Gut microbiota and bacterial translocation in digestive surgery: the impact of probiotics. Langenbecks Arch Surg. 2017 May;402(3):401-16.

8. Dahiya, DK et al. Gut Microbiota Modulation and Its Relationship with Obesity Using Prebiotic Fibers and Probiotics: A Review. Front Microbiol. 2017 Apr 4;8:563.

Dr. Bokor Dóra, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés