hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

A mielóma multiplex kezelési lehetőségeiről

Dr. Jean-Luc Harousseau, a franciaországi Nantes Egyetem hematológiaprofesszora és a Nemzetközi Mielóma Alapítvány orvosi és tudományos tanácsadója volt a díszvendége a Magyar Onkohametológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) júniusi Mielóma Információs Napjának.

hirdetés

Harousseau professzor – a szavait magyarra fordító dr. Mikala Gáborral közösen – a mielóma multiplex jelenlegi kezelési lehetőségeiről beszélt: előadásából – amelynek videófelvétele a MOHA Youtube csatornáján lesz elérhető – a jelenlévők átfogóan értesülhettek a mielóma mutiplex kezelésére jelenleg elérhető, illetve a közeli jövőben elérhetővé váló terápiás lehetőségekről. A professzor elmondta: „A kezelési lehetőségek rengeteget fejlődtek az elmúlt években, így közel sem ott tartunk már, ahol akár csak 5 évvel ezelőtt tartottunk.”

„Előfordulhat, hogy kemoterápiát például egyáltalán nem is kell adni a páciensnek, ehelyett bizonyos esetekben elég lehet az immunrendszer daganatsejtekkel szembeni aktivitását fokozó immunterápiás szerek alkalmazása. Minden esetben a páciens aktuális állapotától függ természetesen, hogy milyen kezelésre lesz szükség, így továbbra is alkalmazandó lehet például a nagy dózisú kemoterápia, majd az ezt követő autológ vagy ritkább esetben allogén őssejtátültetés, de ezeket követően is sokkal több gyógyszeres kezelési lehetőség áll a szakemberek rendelkezésére, mint a korábbi években” – mondta a professzor.

A legtöbbször nem egyetlen gyógyszert alkalmaznak a pácienseknél, hanem ezek különféle kombinációit, amelyek hatásosságát többféle klinikai vizsgálatban is összemérték már, így az orvosoknak nem vakon kell dönteniük arról, hogy milyen kezelést alkalmazzanak. A mielóma multiplex átlagos teljes túlélése mindennek köszönhetően ma már 8-10 év körüli, amelynél természetesen rövidebb, néhány esetben azonban akár sokkal hosszabb túlélési idők is előfordulhatnak. (Erre jó példát láthattak az információs nap részvevői a mielóma multiplexszel immár 18 éve együtt élő Szabó Kornélia személyében.)

Forrás: Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány — MOHA
Forrás: Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány — MOHA

Kéri Ibolya, a MOHA elnöke elmondta: „Igaz ugyan, hogy a mielóma multiplex kezelésére a közelmúltban kifejlesztett és a gyógyszerhatóságok által engedélyezett gyógyszerek a tételes finanszírozási formában ma még nem érhetők el Magyarországon, de az egyedi méltányossági kérelmek útján hozzáférhetőek lehetnek a hazai páciensek számára is. Azt is meg kell vizsgálni, hogy van-e lehetősége az adott páciensnek olyan klinikai vizsgálatban való részvételre, amelyben megkaphatja a számára szükséges legjobb kezelést.” Harousseau professzor ehhez hozzátette: Magyarország kifejezetten jól áll a klinikai vizsgálatok szempontjából, hiszen nálunk valamivel kisebbek a klinikai vizsgálatok elindításához szükséges adminisztrációs terhek, mint például hazájában, Franciaországban. A gyógyszergyárak ennek köszönhetően kifejezetten szeretnek klinikai vizsgálatokat indítani Magyarországon.

A rendezvény egyik támogatója által készített betegedukációs film megtekinthető a Youtube-on.

Dr. Váróczy László „kemó agyról” (chemo brain) szóló prezentációjából kiderült, hogy nem csak a kemoterápia következtében károsodhatnak a páciensek kognitív funkciói, maga a betegség is csökkentheti a páciens szellemi teljesítőképességét. Kognitív károsodás esetén érdemes minél többet dolgoztatni az agyat, beszélgetéssel, keresztrejtvényfejtéssel vagy akár társasjátékozással, ez ugyanis jelentősen segít a szellemi frissesség megőrzésében.

Dr. Modok Szabolcs az újabb, még nem minden országban elérhető mielóma-ellenes kezeléseket ismertette, felvázolva azt a remélhetőleg minél közelebbi jövőt, amikor a már törzskönyvezett, illetve a még klinikai fázisban tartó új gyógyszerek is elérhetőek lesznek a hazai kezelőorvosok és pácienseik számára. Modok – Harousseau professzorhoz hasonlóan – ihangsúlyozta: Magyarország nincs rossz helyzetben, hiszen a jobb anyagi helyzetben lévő országokban sem törvényszerű az, hogy egy-egy új daganatellenes kezelés azonnal állami támogatást kapjon. Hazánkban 2017-ben nyílt lehetőség több hematológiai betegség esetében is arra, hogy a páciensek olyan terápiákhoz is hozzájuthassanak, amelyek addig egyáltalán nem, vagy csak korlátozott körben, egyedi méltányossági engedély útján voltak elérhetőek. A Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány folyamatosan követi a gyógyszerfinanszírozásokkal kapcsolatos hazai eseményeket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a hematológiai betegek minél egyszerűbben, kiszámíthatóbban és átláthatóbban és a megfelelő időben juthassanak hozzá a szükséges gyógyszerekhez.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés