hirdetés
hirdetés

A levendula illata diazepámként hat az egerekre

A levendula illata az egereknél is szorongásoldó hatású. Mindez a benzodiazepin receptorok stimulálására vezethető vissza.

hirdetés

A népi gyógyászatban régóta kihasználják a levendula stresszoldó, lazító hatását. Az aromaterápiában a levendulát a belső nyugtalanság oldására, az idegesség csökkentésére alkalmazzák. Japán kutatók egerekkel végzett kísérletekben azt vizsgálták, hogy milyen molekuláris hatásmechanizmus révén fejti ki a hatását a levendula illata.

Benzodiazepinekhez hasonló hatású a linalool

A levendula illóolajában található linalool hatásának a tesztelésére kísérletet végeztek a kutatók. Az állatkísérlet részeként az egerek ketrecét megvilágították, ami egyrészt a fényes rész kerülését váltotta ki az egyébként éjszakai állatokból, másrészt kíváncsivá is tette azokat. Annak az időnek a meghatározása, amit az egerek a megvilágított részen töltenek, jól mutatja azt, hogy mennyire képesek az egerek a szorongásukat, ismeretlentől való félelmüket legyőzni.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Régóta ismert, hogy a benzodiazepinek, így például a diazepám képesek a fényen való tartózkodás idejét meghosszabbítani. Mint kiderült, a levendula illatanyagának, a linaloolnak a belélegzése is hasonló hatással rendelkezik, ugyanis az dózisfüggő módon képes a fényen eltöltött időt meghosszabbítani.

További állatkísérletekben bizonyították azt, hogy a levendula illóolajának a hatása a szagláshoz kötött, azaz olfaktorikus inger(ület) nélkül nem jön létre a szorongásoldó hatás.

Flumazenillel felfüggeszthető a linalool hatása

Az állatkísérletekből az is kiderült, hogy a levendula illóolajának az anxiolitikus hatását a benzodiazepin-receptor-antagonistaként ismert flumazenil képes felfüggeszteni. Mindez ismételten azt támasztja lá, hogy a linalool ugyanazon GABAA-erg receptorokhoz kapcsolódik, mint a diazepám vagy az egyéb benzodiazepinek.

A linalool nem csökkenti az egerek mozgékonyságát

Érdekes módon a levendulaolajos aromaterápiához köthető anxiolitikus hatás nem járt együtt a kísérleti egerek mozgékonyságának a csökkenésével, azaz a linalool nem rendelkezik szedáló (mellék)hatással.

Mindez egybeesik azokkal a humán tapasztalatokkal, amik alapján a levendula illóolaja stresszoldó hatású, ugyanakkor alkalmazása nem okoz hangover-t, azaz alkalmazásakor nem kell számolni akár másnapra is átnyúló tompultságérzéssel, álmossággal.

 

Forrás:

Front. Behav. Neurosci.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés