2021. március. 05., péntek - Adorján, Adrián.

A krónikus vénás betegek tájékoztatása és ellátása a gyógyszertárban

A krónikus vénás betegség (KVB) különböző megjelenési formái évtizedekig kísérik a betegeket. Az, hogy mennyi kellemetlenséget, panaszt és szenvedést okoz ez a kórkép, nagyban múlik azon, hogy mekkora hangsúlyt fektetünk a megelőzésre és a betegek edukációjára, mennyire figyelünk a problémáikra, és hogyan informáljuk őket.

hirdetés

A gyógyszertárban sokat tehetünk a krónikus vénás betegek megfelelő kezeléséért. Előfordulhat, hogy a beteg itt mondja el, hogy az interneten olvasottak jobban meggyőzték, mint amit orvosuk mondott, hogy a legolcsóbb megoldást tudják csak megfizetni, vagy nem szeretnék kiváltani a kompressziós harisnyát, hanem azt hordják, ami anyukától maradt, mert az sokkal kényelmesebb. Mindez azért fontos, mert néha ezeken az információkon múlhat akár az egész kezelés sikere.

 

A krónikus vénás betegség kezelése komplex feladat. A beteg szakszerű kivizsgálása után el kell eldönteni, hogy milyen kezelések szükségesek a panaszok enyhítésére vagy megszüntetésre, illetve hosszú távon a progresszió megelőzésére vagy lassítására. Megfelelő eredmény a szükséges életmód-változtatások, sebészi beavatkozások, megfelelő kompresszió, az igazolt hatású szisztémás venoaktív gyógyszerek, valamint helyi kezelés együttes alkalmazásával érhető el.

 

A krónikus vénás betegség patomechanizmusa és a terápiás ajánlások bemutatása

A KVB okozója a vénában megemelkedett hidrosztatikus nyomás. A meggyengült vénabillentyűk és a kitágult varikózus vénák nem tudják megakadályozni, hogy a vér ne csak a helyes irányba, a szív felé áramoljon, hanem a gravitációnak megfelelően ellenkező irányba is. Így a lábszárban jelentősen megnő a pangó vérmennyiség, fokozva a véroszlop által okozott „túlnyomást”. Így a pangás és a kórosan emelkedett vénás nyomás hatására gyulladásszerű folyamat indul el az érfalban, ami számos további patológiás kórfolyamatot indít be. Ez viszont a vénafal kóros átépüléséhez (remodelling), a billentyűfunkció további károsodásához, hypoxiához vezet. Ennek eredményképpen csökken az érfal rugalmassága és tónusa, fokozódik a permeabilitása, és romlanak a lokális haemostasisparaméterek is. A komplex vénás funkciózavar következtében károsodik a bőr és a bőr alatti kötőszövet. Mire jelentősebb klinikai tünetek jelentkeznek, a kórfolyamat már meglehetősen előrehaladott. (Persze ez a legtöbb betegség esetében így van.) Nem véletlen, hogy a népesség 4%-ánál alakul ki 70 éves kor felett lábszárfekély.

A krónikus vénás betegség terápiás lehetőségei közé tartozik az életmódváltás, a kiváltó ok sebészi eliminálása, a kompresszió, a szisztémás gyógyszeres kezelés, illetve a helyi kezelés.

Életmód

A vénás keringés legfőbb mozgatója az izompumpa, míg legfőbb „ellensége” a gravitáció. Ebből következik a mozgásterápia (járásgyakorlat, vénás torna) jótékony hatása, valamint az, hogy az ízületi mozgáskorlátozottság tovább rontja a KVB-t. Idős embereknek különösen fontos az ágyban fekve is végezhető torna, melyet képzett gyógytornász segítségével célszerű megtanulni.

Bár ezek mindenki számára egyértelmű tények, melyet a tapasztalat támaszt alá, valójában néhány kisebb, néha bizonytalan eredményű vizsgálattól eltekintve nem áll rendelkezésre értékelhető evidencia, valós objektív igazolás. Talán éppen a KVB patomechanizmusából következő nyilvánvaló volta miatt nem történtek ez irányban nagy értékű vizsgálatok. 

Az ajánlásokban javasolt terápiás lehetőségek közt a láb megemelése (láblógatás kerülése), valamint a masszázs is szerepel. A mindennapi élet és a munkakörülmények ritkán teszik lehetővé, hogy ne lógassuk a lábunkat, hanem ha leülünk – a régi amerikai filmek mintájára − rögtön a dohányzóasztalra tegyük fel azt. Az azonban általában megoldható, hogy a függőleges lógatás helyett feltámasszuk a lábunkat, ha nem is vízszintesre, ami hosszú távon úgysem kényelmes, de legalább 60 fokos szögben. Azt se feledjük, hogy időnként fel kell állni, és mozogni, így segítve a vénás keringést.

A vénás keringést javító masszázs is szakfeladat. Az ödéma eltávolítása komplex feladat, erre szakosodott, okleveles gyógytornászok feladata, mert a helytelen masszázs árthat is.

Számos egyéb tényező mellett az obesitas az egyik ismert epidemiológiai tényezője a varikozitás kialakulásának. A testsúly csökkentése, a „fogyókúra” az egyik legnagyobb feladat.

Kompresszió

A kompresszió alkalmazása „alapkő” a KVB kezelésében. A tünetek és panaszok mérséklésére kompressziós harisnya javasolt (IB ajánlás), ám arra a kérdésre, hogy melyik kompressziós módszer alkalmazása a legelőnyösebb, sajnos nincs elég értékes vizsgálat. Az újabb vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy ha a lábszáron 20 Hgmm-rel magasabb a kompressziós nyomás, mint a bokánál, a pumpafunkció jobb lesz, mint gradiens nélkül.

Magyarországon kb. 35 Hgmm nyomást kifejtő kompressziós harisnyát alkalmazunk nem súlyos ödéma esetén (CEAP C3-4). Lábszárfekély esetén a legalább 40 Hgmm-es kompressziós pólya és járásgyakorlat javasolt (IA).

A kompressziós pólya vagy harisnya megválasztása mindig egyénre szabott. A fáslizás technikája sokféle lehet, de minden esetben az a cél, hogy járáskor kellő nyomást fejtsen ki, és pihenéskor se szorítson. Fontos azonban, hogy csak akkor alkalmazzon a beteg fáslizást, ha kellően megtanulta a helyes kivitelezést. Alapvető, hogy csak abban az esetben javasoljuk a kompressziót, ha annak megvalósíthatóságát biztosítva látjuk. Amennyiben a szokásos kompresszió nem alkalmazható, előnyös lehet az intermittáló kompressziós pumpa is.

 

A kompresszió módját és mértékét az orvos határozza meg. 

 

Venoaktív szisztémás gyógyszerek

Ámbár az utóbbi években a per os venoaktív készítmények számtalan fajtája került piacra, ezek közül kevés készítmény bír tudományosan megalapozott hatékonyságvizsgálati eredményekkel. Bár a gyógyszerjavaslatot az orvos adja, a KVB kezelésére alkalmas gyógyszerek nem receptkötelesek, így az internetes fórumok, családtagok vagy az önjelölt terapeuta szomszédasszony befolyásolhatja a beteget, és ezt igen gyakran meg is teszik. Szerencsés esetben a betegek a gyógyszertárban kérnek tanácsot.

A különböző venoaktív készítmények még azonosnak tűnő hatóanyagok mellett is különböző hatásúak. A különböző venoaktív szisztémás gyógyszereket (VAD) minden tünet és panasz vonatkozásában elemezték, ez részletesen szerepel az aktuális és a korábbi ajánlásokban is. Az összesített 2014-es értékelést és ajánlást az alábbi táblázat mutatja a KVB-tünetek csökkenése szempontjából rendszerezve.  

                Ajánlás    Evidencia     Besorolás

Mikronizált tisztított flavonoidfrakció (MPFF)

erős

kielégítő

1B

Nem mikronizált diozmin

gyenge

elégtelen

2C

Szintetikus diozmin

gyenge

elégtelen

2C

Rutozidok

gyenge

kielégítő

2B

Vitis vinifera- (szőlőmag-) kivonat

gyenge

kielégítő

2B

Kalcium-dobezilát

gyenge

kielégítő

2B

Vadgesztenye-kivonatok

gyenge

kielégítő

2B

Ruscuskivonatok

gyenge

kielégítő

2B

Ginkgo biloba

gyenge

elégtelen

2C

Egyéb VAD-ok

gyenge

elégtelen

2C

 

A táblázat adatait áttekintve láthatjuk, hogy a mikronizált tisztított flavonoidfrakció (MPFF) ajánlása a legmagasabb szintű (IB) a krónikus vénás betegség (KVB) tüneteinek kezelésében.

A kalcium-dobezilát biztonságosságával kapcsolatban kérdések merültek fel, ezért ajánlhatósága kérdésében további vizsgálatok lennének szükségesek. A ginkgo biloba készítmények javallatai közül törölték a KVB-t.

Lokális kezelések

A külsőleges szerek nem befolyásolják érdemben a KVB kórfolyamatát. Tapasztalatból és többségében „C” értékű közleményekből tudjuk azonban, hogy a betegek helyi panaszait esetenként tudjuk enyhíteni külsőleges szerekkel. Meg kell különböztetnünk a felszínes vénagyulladás, a thrombophlebitis kezelésére ajánlott szereket, illetve a vénás elégtelenségben, visszerességben alkalmazott tüneti szereket. Thrombophlebitis esetén olyan készítményeket választunk, amelyek az érfali gyulladást és a thrombogen folyamatot is mérséklik, és antikoagulánst (heparint vagy hirudint) is tartalmaznak. Hangsúlyozni kell viszont, hogy a lokális szerek nem helyettesíthetik a szisztémás kezelést KVB-ben.

Az egyszerű lábfáradtságra panaszkodó hölgyek komfortérzetét pedig javíthatjuk olyan bőrgyógyászok által vizsgált dermokozmetikai krémmel is, mely frissítő, hűsítő összetevőinek köszönhetően gyorsan érezhető enyhülést nyújt (például korzikai cédrát kivonat, mentol).



Irodalom

1. Management of Chronic Venous Disease: Clinical Practice Guidelines of the European Society for Vascular Surgery (ESVS). Eur J Vasc Endovasc Surg 2015;49:678−737.

2. Management of Chronic Venous Disorders of the Lower Limbs. Guideline according to Scientific Evidence. International Angiology 2014;33(2):87−208.

Dr. Kristóf Vera
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Nem lehet elképzelni olyan rossz vakcinát, amelynek a mellékhatásait egy napon lehetne említeni a koronavírus-fertőzés veszélyeivel és lehetséges szövődményeivel – véli dr. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus-immunológus professzora.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításával 2021. január 1-től az elsőfokú közigazgatási hatósági eljárások alapvetően illetékmentessé váltak. Ennek következtében – a törvény 1. számú mellékletében felsorolt néhány speciális esettől eltekintve – nem kell megfizetni a 3000 forintos eljárási illetéket az ügyintézés során.