hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

A hólyagkő lehetséges okai, megelőzése és kezelése

Panasz esetén érdemesmihamarabb szakorvoshoz fordulni, mert a kőképződés a hajlamosító betegség kezelésével megelőzhető – mondja Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

hirdetés

A hólyagban kialakuló kő, kövek leggyakrabban a pangó vizelet vagy egy hosszú ideig fennálló, nem megfelelően kezelt fertőzés következményei lehetnek, ezért jellemzően idősebb korban fordulnak elő (bár egyes betegségek fiatalabb korban is hajlamosítanak).

Hólyagkő esetében számos hajlamosító tényező ismert:

  • Elsősorban ilyen a vizeletpangás, ami eredhet prosztata megnagyobbodásból, idegrendszeri károsodásból (tipikusan cukorbetegeknél), ágyhoz kötöttségből. Ilyenkor a következményként kialakuló fertőzések vezethetnek el a kövek kialakulásáig.
  • Előfordulhat, hogy valami akadályozza a hólyag tartós kiürülését, például egyes, egyre korábban kiszűrt fejlődési rendellenességek.
  • Neurológiai betegségek is befolyásolhatják a hólyag működését.
  • Urológiai beavatkozások, egyes nőgyógyászati műtétek és a katéter-viselés is kockázati tényezőnek számít a hólyagkövesség szempontjából. 

Milyen tünetekkel kell orvoshoz fordulni?

A panaszokat főleg az okozza, hogy a kő vagy kövek irritálják a hólyag nyálkahártyáját, ezért tipikusnak mondható, hogy üres hólyagnál erőteljesebb az alhasi fájdalom. Ugyancsak fájdalmas lehet a vizelés, sőt, a vizelet akár vért is tartalmazhat, ha a kövek sérülést okoznak. Amennyiben a kisebb kövek bejutnak a húgycsőbe, elzárhatják a vizelet útját, így úgynevezett vizeletelakadás is kialakulhat – ez azonnali ellátást igényel. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy a hólyagkövesség nem minden esetben jár panasszal.

Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay-en.
Mabel Amber, who will one day képe a Pixabay-en.

Sokszor már a tünetek alapján valószínűsíteni lehet, hogy hólyagkő okozza a problémát, de természetesen a vizeletvizsgálat mellett fontos lehet még a hasi ultrahang is. Ha a telt hólyagot vizsgáljuk, sokszor könnyen felismerhetően megjelenik a kő, a kövek. Időnként pedig szükséges elvégezni a hólyagtükrözést, vagyis a cisztoszkópiát, ami alapján már a kövek száma és mérete is felderíthető – ismerteti Rákász István, az Urológiai Központ urológusa.

Hogyan lehet megszabadulni a hólyagkőtől?

Ha már kialakult a hólyagkő, sajnos nem lehet gyógyszerek segítségével megszabadulni tőle, bár a kisebb kövek sok esetben maguktól távoznak. Azon ritkább esetekben is, amikor a húgyhólyagba a felső húgyutakból kerültek apróbb kövek, szintén előfordulhat a spontán kiürülés. Az esetek egy részében viszont műtéti eltávolításra van szükség, amely beavatkozás a kövek  összetételétől, mennyiségétől függően lehet a húgycsövön keresztül történő endoszkópos, vagy nagy méretű, sok kő esetén az alhason végzett nyílt műtéti.
Rákász doktor szerint azonban a legfontosabb, hogy ha ismert alapbetegség vagy hajlamosító tényező van jelen, azt mindenképpen kezelni kell, hogy megelőzhető legyen a hólyagkő kialakulása vagy kiújulása.

(forrás: Urológiai Központ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés