hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

A hamisítók a járványon is dollármilliárdokat keresnek

Maszkot, tesztet, vírusellenes szert és most már oltóanyagot is hamisítanak a bűnbandák világszerte, mindent, amire a pandémiában aktuálisan nagy a kereslet. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője a Növekedés.hu-n figyelmeztet: orosz rulettet játszik, aki illegálisan vásárol orvosságot, vakcinát.

hirdetés

A kínai hatóságok a napokban csaptak le egy koronavírus elleni oltóanyagot hamisító bűnbandára, amelyik szeptember óta világszerte adott el sóoldatot vakcinaként. Vajon hány hasonló hamisító üzem lehet a világon?

Sok. A kereslet-kínálat törvénye a hamisítási piacon hatványozottan érvényesül, jelenleg pedig a koronavírus elleni oltóanyag, illetve a Covid-gyógyszerek a legkeresettebb árucikkek közé tartoznak. Amire nagyon nagy az igény és nehezen lehet hozzájutni, az előbb-utóbb megjelenik a feketepiacon.

A koronavírus-járvány kirobbanásakor hiánycikk lett a maszk, a kesztyű, a fertőtlenítőszer, óriási volt és még ma is az a kereslet a tesztek és sokfajta vírus ellenes szer iránt. Ezekre mennyire ugrottak rá a hamisítók?

A hamisítás a pandémia egészét átszövi. A hatóságok világszerte foglaltak már le bizonytalan eredetű orvostechnikai eszközöket – maszkokat, védőfelszereléseket –, alkoholos kézfertőtlenítőket, Covid-teszteket és koronavírus ellenes gyógyszereket is, és sajnos immár megjelentek a feketepiacon az oltóanyagok is. (...)

A világon lefoglalt milliárdnyi hamisított gyógyszerekben a legkülönfélébb anyagokat mutatták már ki: téglaport, tintát, higítót, festéket, nehézfémeket, arzént, foszforsavat, de patkánymérget is. Nem túlzás azt mondani, hogy orosz rulettet játszik az, aki illegális forrásból vásárol orvosságot vagy vakcinát.

Melyek a jellegzetes hamisítási módszerek az oltóanyagok esetében?

Az egyik a most lefülelt kínai hamisítók módszere, hogy például egyszerűen sóoldattal vagy desztillált vízzel töltött ampullákat adnak el vakcinaként, az eredetihez megtévesztésig hasonlító felirattal, dobozban. De elképzelhető az is – ilyennel már találkoztunk injekcióknál –, hogy a hamisítók hozzájutnak egy vagy több szállítmány valódi oltóanyaghoz, amit megbontanak. A csomagolást az előbbi módon felhasználva hatástalan szert dobnak piacra, a valódi oltóanyagot pedig újracsomagolva adják tovább – dupla hasznot zsebelve be.

Melyek a legjellemzőbb beszerzési forrásai az illegális készítményeknek?

Ahol egészen biztosan kapható akár Covid-vakcina is, az a dark web. Mondhatnánk, hogy meg is érdemli, aki onnan vásárol, csakhogy onnan többnyire nem egy-egy magányos farkas szerez be magának oltóanyagot, hanem bűnbandák vásárolnak. Mégpedig azért, hogy aztán tovább értékesítsék, így pedig bárkihez eljuthat, még ahhoz is, aki soha nem járt még a világhálón. A közelmúltban pedig megesett, hogy Hollandiának nagy tételben ajánlottak fel hamisított Covid-oltóanyagot. De például olyan Covid-ellenes szerekért, amilyen a remdesivir vagy favipiravir, már nem is kell web mélyére ásni, minden nap akadnak új hirdetők a világháló publikus felületén is. (...)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

 

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés