hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

A demencia és az idősebbek pajzsmirigy alulműködése

Friss tanulmányok szerint összefüggés lehet a demencia és az idősebbek pajzsmirigy alulműködése között. Dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája az állapot tüneteire és kezelésére hívja fel a figyelmet.

hirdetés

Amikor túl kevés a pajzsmirigy hormon

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú szerv a nyak elülső részén. Olyan hormonokat termel (T4, T3), amelyek szabályozzák a szervezet anyagcseréjét. Ezek a hormonok a test szinte minden szervére komoly befolyást gyakorolnak, így a legfontosabb testi funkciókra is hatnak. Befolyásolják többek között a légzést, a pulzusszámot, a testsúlyt, az emésztést és a hangulatot. Ha túl kevés a pajzsmirigyhormon, akkor a szervezet számos funkciója lelassul- többek között az emésztés, az anyagcsere, a pulzusszám, álmosabbak, fáradékonyabbak leszünk, súlyfelesleg alakul ki. Gyakoriak még ekkor a menstruációs zavarok, a hajhullás is. Mivel ezek igen általános tünetek, sokan nem is gondolják, hogy hormonzavar miatt vannak a panaszaik, így gyakran későn diagnosztizálják, amikor már erősebben jelentkeznek a tünetek.

A pajzsmirigy alulműködés több problémát is indukálhat: felléphet miatta mixödéma, szívpanaszok, pszichés zavarok, a túlsúly miatt 2-es típusú cukorbetegség, meddőség, magas koleszterinszint, érelmeszesedés.

Demenciával is összefüggésbe hozták

Friss tanulmányok szerint az idősebbek pajzsmirigy alulműködése összefüggésbe hozható a demencia fellépésével is.

Az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóirata, a Neurology online számában 2022. július 6-án megjelent tanulmány szerint a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő idős embereknél fokozott a demencia kialakulásának kockázata.  

“Bizonyos esetekben a pajzsmirigyzavarok összefüggésbe hozhatók a demenciával” – mondta Chien-Hsiang Weng, a tanulmány szerzője, aki hozzátette, hogy “az embereknek tisztában kell lenniük a pajzsmirigy problémákkal, mint a demencia lehetséges kockázati tényezőjével, és olyan terápiákkal, amelyek megakadályozhatják vagy lassíthatják a kognitív hanyatlást."

A kutatók nem találtak összefüggést a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) és a demencia között, ám a 65 év feletti, pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknél 80%-kal nagyobb eséllyel alakul ki probléma, mint az olyan azonos korúaknál, akiknél nincs jelen pajzsmirigyzavar. (A 65 évnél fiatalabbak esetében nem volt összefüggés). Érdekesség, hogy azoknál, akik a pajzsmirigy alulműködésre gyógyszert szedtek, háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia, mint azoknál, akik nem alkalmaztak ilyen terápiát.

A tanulmány igen fontos mozzanat a demencia prevenciójához, esetleg terápiájához, ám a vizsgálatnak volt egy lényeges korlátja, méghozzá az, hogy a kutatók nem tudtak információt adni arról, hogy milyen súlyos volt a pajzsmirigy alulműködés a résztvevő betegeknél.

Több mentális és kognitív problémát is okozhat

A pajzsmirigy alulműködés több pszichés zavart is okozhat, mivel a pajzsmirigy hormonok komoly hatást gyakorolnak az agyi funkciókra, mentális egészségre az anyagcsere lassulása miatt. A normál agyi működéshez megfelelő energiaellátás szükséges, lassú anyagcsere mellett ez pedig nem elégséges, magyarázza dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Éppen ezért, ha valaki a pajzsmirigy alulműködés tüneteit észleli magán, érdemes vérvétellel ellenőriztetnie pajzsmirigy funkcióit, és ha kell, akkor gyógyszeresen szükséges pótolnia a hiányzó hormonmennyiséget, így megelőzhető/lassítható a mentális hanyatlás.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei

 • Túlsúly
 • Fáradékonyság
 • Memóriapanaszok
 • Aluszékonyság
 • Lassú pulzus
 • Székrekedés
 • Menstruációs panaszok
 • Hajhullás
 • Meddőség
 • Sárga tenyér
 • Ritkuló szemöldök

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: Endokrinközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés