hirdetés
hirdetés

A cukorbetegek is ehetnek jókat karácsonykor

A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést okoz, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az asztalnál. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa szolgált hasznos tanácsokkal.

hirdetés

Óvatosan a kalóriákkal!

A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, ami nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek a szénhidrátok számolásán túl a túlzott zsiradékbevitelre is odafigyeljenek a plusz kalóriák miatt. Ennek szellemében, ha lehet, fogyasszon sovány húst (bőr nélküli baromfihús; sertéskaraj; szűzpecsenye; vadhúsok), és az elkészítés során is törekedjen a zsírszegénységre!

Panírozzon, rántson okosan!

Bár fontos a zsírszegénység, karácsonykor igen kedvelt fogásnak számítanak a rántott ételek, viszont érdemes néhány dologra odafigyelni. A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával késztik. Csakhogy a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, melyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen pl. a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is. Egy kis változtatással egészségesebb, de igazán ízletes fogásokat lehet elkészíteni.

Panírozáskor a fehér lisztet helyettesítse teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszttel, esetleg használjon alternatív liszteket, mint például a zsírtalanított lenmag- vagy szezámliszt. Zsemlemorzsa helyett próbálja ki a zabpelyhet, esetleg olajos maggal (pl. tökmaggal, dióval) összeforgatott búza- vagy zabkorpát. Természetesen ezek szénhidráttartalmával is számolni kell, ám ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor maradjon a zsírszegény elkészítési módoknál; süsse meg a húst teflon edényben vagy sütőben, sütőzacskóban panír nélkül!

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_subbotina'>subbotina / 123RF Stock fotó</a>

A cukorbeteg is ehet édességet

Amennyiben valaki cukorbetegséggel küzd, akkor sem kell lemondania az édességekről és különböző nassolnivalókról, csak pár fontos szabályt kell betartani: cukor helyett használjon természetes (pl. eritrit, stevia) vagy mesterséges édesítőszert, fehér liszt helyett pedig lassabb felszívódású teljes kiőrlésű lisztet, vagy alacsony szénhidráttartalmú zsírtalanított mandula- vagy kókuszlisztet.

Tipp: egyes édesítőszerek hőérzékenyek, vagyis hő hatására veszítenek édesítő erejükből, illetve mellékízük lesz. Használjon ezért ciklamát, szacharin vagy aceszulfám-K alapú mesterséges édesítőszert, de még jobb választás egy eritit, stevia alapú édesítő, tanácsolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Koccintani, mivel?

Köztudott, hogy az alkoholfajták között is lényeges különbségek vannak az egészségre és a vércukorszintre nézve. Természetesen a magas cukortartalmú italokat a cukorbetegeknek kerülniük kell (pl. desszertbor, likőrök), ám 1-2 dl jó minőségű száraz vörösborral a diabetes-szel küzdők is bátran koccinthatnak. Azonban arra mindenképp érdemes ügyelni, hogy az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen (pl. ropogtasson teljes kiőrlésű kekszet), hogy ne csökkenjen le túlságosan a vércukorszint!

Válasszon jó(l) köretet!

Sok családnál a köretet krumpli, illetve rizs alkotja. Cukorbetegség esetén bátran fogyasztható a bulgur, a kuszkusz, a köles, a barna-, illetve basmati rizs is. Ezek nemcsak egészségesek, de változatosságot is biztosítanak. A hagyományos köretek mellett szerepeljenek az asztalon még különféle saláták, salátatálak (majonézes, olajos öntet nélkül).

(forrás: Cukorbetegközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés