hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

GrandExpo

"A gyógyszertárak önkéntes vállalásaként jelenik meg e tevékenység"

A Hungaropharma idén harmadik alkalommal rendezte meg a gyógyszerészek két napos találkozóját, a grandExpot, amelynek központi témája ez alkalommal a gyógyszerészi gondozás volt.

hirdetés

A Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal szerint a gyógyszerészi gondozás a legjobb, amit a gyógyszerészek a társadalomnak nyújthatnak, miközben ez gazdasági előnyt is jelent a patikák számára, valamint segít kiemelkedniük abból a körből, ahol ma már a különböző hipermarketekkel, az internettel kell versenyezniük. Mindent összevetve, „az átalakuló világban a gyógyszerészi gondozás képes biztosítani a hivatás hosszú távú jövőjét”.

E tevékenység meghatározására sokan, sokféle definícióval élnek. A 2013-as szakmai irányelvek között jelent meg az a meghatározás, amely szerint a gyógyszerészi gondozás a gyógyszerész által felelősen végzett, dokumentált tevékenység, amelynek célja – együttműködésben az orvossal – hatásos, biztonságos és költséghatékony gyógyszeres terápia elősegítésén túl a beteg egészségtudatos életvitele kialakításának elősegítése, megfelelő gyógyszerhasználatának szakmai segítése, együttműködő készségének növelése, életminőségének javítása minőségileg kontrollált körülmények között.

Amennyiben ennél egy kicsit szűkebben értelmezzük e fogalmat – tette hozzá a rendezvény házigazdája –, akkor a gyógyszerész, vagy az expediáló szakasszisztens által kezdeményezett beszélgetés is a gyógyszerészi gondozás részének tekinthető, amennyiben az a terápiahűséget, a beteg életminőségének javítását segíti elő.

Bár hosszú ideig nem jelentek meg új irányelvek, idén márciusban négy is napvilágot látott (felnőttkori asztma illetve COPD kezelése, akut nem specifikus derékfájás valamint jóindulatú prosztata megnagyobbodás öngyógyításával kapcsolatos kérdések), amelyek már nem is annyira gondozásról, mint gyógyszerészi tanácsadásról szólnak. Az Európai Unió országaiban egyébként sokféle feladatot tekintenek a gyógyszerészi gondozás részének, többek között a diabétesz-kontrollt, a gyógyszerelés folyamatos felülvizsgálatát, a hipertónia menedzsmentet, sürgősségi fogalmazásgátlás esetén a tabletta kiszolgálását, vércukorszint mérést, terhességi tesztvizsgálatokat, vérnyomásmérést, dohányzáról leszoktató programokat, vakcinációban való aktív részvételt, a házi betegellátás támogatását, ügyeleti ellátás biztosítását, lejárt gyógyszerek visszagyűjtését, terápia indítással kapcsolatos tájékoztatást, koleszterinszint-mérést, néhány országban akár az ismételt recept gyógyszerész általi felírását is, testtömeg menedzsmentet, asztmás betegek gondozását, továbbá idős betegek heti gyógyszereinek összeállítását.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_wavebreakmediamicro'>wavebreakmediamicro / 123RF Stock fotó</a>

Bodrogi József egészségügyi közgazdász az elmúlt 25 év hazai mortalitási adatait vette sorra, előadásának első mondataiban – erős felütésként – az OECD 2012-es ország tanulmányát idézve: a magyar lakosság rendelkezik az egyik legrosszabb egészségi állapottal, amely még annál is rosszabb, mint amilyent a gazdasági helyzet lehetővé tenne. Az OECD országok közül például Magyarországon a legmagasabb az onkológiai mortalitás, 2015-ben ez a szám még mindig magasabb volt, mint más országokban 1990-ben. Egy 2013-as adat szerint – azóta az OECD frissebbet nem tett közzé a világon, nálunk a legmagasabb a férfi tüdőrák mortalitás, s a nőké is igen jelentős – évente 12-13 ezer ember hal meg e betegségben.

Amikor egy társadalom számára egészséget akarunk termelni, akkor ennek csak egyik eleme az egészségügyi rendszer, figyelmeztetett az előadó. A genetika, a társadalmi és természeti feltételek, az életmód és az egészségügyi rendszer azok a paraméterek, amelyek alapvetően befolyásolják az egészség minőségét.  A döntéshozók azonban – nemcsak nálunk, hanem a világ számos országában – a fentiek közül csak az egészségügyi rendszerre koncentrálnak, mivel a prevenciós, életmód programok eredményei nagyjából egy évtized múlva jelentkezhetnek, a politikusok viszont sokallják ezeknek az éveknek a számát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy tekintettel a háziorvosok korfájára, 10 év múlva nem lesz fenntartható a jelenlegi alapellátási rendszer, amely feladatainak egy részét képesek lennének ellátni a gyógyszerészek – bár erre többek között jogszabályalkotással, a hatóságoknak is fel kell készülniük.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója szerint megtorpant az egykor nagy lendülettel indult gyógyszerészi gondozás. Igaz, tette hozzá Pozsgay Csilla, épp tavaly mintha valami megmozdult volna, hiszen leporolták a több éve elkészült irányelveket és protokollokat, de a napi gyakorlatban még mindig inkább a gyógyszertárak önkéntes vállalásaként jelenik meg e tevékenység. A feladat jelentőségét ugyanakkor jól mutatja, hogy brit statisztikák szerint a sürgősségi osztályokon jelentkezők 70 százalékának problémája akár a gyógyszerészek szintjén megoldható.

Bár az kétségtelen, hogy a hazai mortalitási és morbiditási problémákat nem a gyógyszerészi gondozás hivatott megoldani, napi kapcsolatuk a betegekkel óriási lehetőségeket rejt magában, nélkülözhetetlen segítséget jelenthetnek például a iatrogén ártalmak elkerülésében. Kitért a sürgősségi fogamzásgátlásra, ami azért neuralgikus pont – jelenleg Magyarországon évente közel 40 ezer abortusz történik –, s azért nem tudják „kiengedni” a patikákba vény nélküli készítményként, mert nincs mögötte az a gyógyszerészi gondozás, amelynek segítségével biztonságosan dönthet arról a patikus, hogy kinek adhatja ki, s kinek nem a tablettát. Más készítmények is azért vénykötelesek mind a mai napig – tette hozzá –, mert nincs mögöttük megfelelő, gyógyszerészi gondozási irányelv. Pozsgay Csilla azt is felvetette, hogy centrumként akár egy-egy patika specializálódhatna meghatározott gyógyszerészi gondozási tevékenységre.

Részben a fentiekre reflektált saját praxisából hozott példákkal Birinyi Péter  szakgyógyszerész. Egyetlen betegnek négyféle antibiotikum felírása – egyszerre, hashajtó – 3x1, miközben este 1 vagy fél tabletta szedhető. Szigorúan hetente egyszer adható készítmény rendelése naponkénti adagolással! Mint elmondta, elteszik, gyűjtik ezeket a recepteket, soha sem üzennek a beteggel, minden ilyen esetben felhívják a kezelőorvost, s vele megbeszélve változtatnak a rendelt dózison. Javaslataikat – s ez nyilván a stílusnak is köszönhető – mindig elfogadják a doktorok és a betegek. Problémaként említette, hogy akad olyan orvos, aki automatikusan mindent napi 3x1-es adagban rendel, mondván, a gyógyszerek jelentős részét így kell adni, amit meg nem, azt a gyógyszerész úgy is tudja.

2020-ra az egészségügyi adatok mennyisége 74 naponta duplázódik, miközben egyetlen ember élete során a róla szóló felhalmozódott egészségügyi információ 1100 terabájtot tölt meg, sorolta Botz Lajos professzor. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének igazgatója szerint ennek az irdatlan mennyiségnek a 60–70 százaléka azonban nem az egészségügyi ellátásból jön, hanem többek között az életmódról, sportról, étkezésről szóló információkból. Ezeket az adatokat mindenképp be kell emelni a szolgáltatási portfólióba, mert ha ezt nem teszik meg a gyógyszerészek, akkor megteszik majd mások.

A gyógyszerészi gondozás, mint új paradigma, kreatív innováció, mivel csökkenti a gyógyszerekkel összefüggő ártalmakat, csökkenti a hospitalizációt, hiszen a kórházba utalások 10 százaléka mögött rossz gyógyszerelés áll – s ez csak néhány az előnyei közül. Európa számos országában élénken foglalkoznak a gyógyszerészi gondozással. Egy francia tanulmány szerint, ha elmarad e tevékenység ellentételezése – vagyis nem társul mellé szolgáltatási díj –, akkor csökken iránta a gyógyszerészek érdeklődése. De megoldásra vár az egységes fogalomhasználat, mint ahogy az is gondot okoz, hogy eltérő tartalmúak a szolgáltatási portfóliók. Egy másik, tavalyi tanulmány szerint a gyógyszerészi gondozás bevezetésének elterjedését sok esetben az időhiány, más szakmák hozzáállása, forráshiány hátráltatja, de a kifogások között szerepel a klinikai vagy épp a megfelelő, erre szolgáló kommunikációs képesség hiánya is. Külön kiemelte a gyógyszerészi gondozás dokumentálásának fontosságát, mondván, ami nem dokumentált, az nem finanszírozható.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés