hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

80 év fölött kockázatos lehet a vérnyomás normalizálása

80 év fölöttieknél, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekkel rendelkező időseknél a vérnyomás normalizálása emelheti a mortalitás kockázatát.

hirdetés

Azoknál a 80 év fölötti hipertóniásoknál, akiknek a vérnyomását a jelenlegi európai célérték (140/90 Hgmm) alá csökkentették, emelkedett mortalitási rizikót állapítottak meg. Ugyanez vonatkozik azokra a 70 évnél idősebb személyekre is, akiknek valamilyen kardiovaszkuláris betegség szerepel a kórelőzményükben, derül ki egy prospektív vizsgálatból, aminek az eredményeit a European Heart Journal hasábjain közölték.

Egyre alacsonyabb célértékek a vérnyomáscsökkentésben

Az európai szakmai irányelvek a 65 év fölöttieknél elérendő vérnyomásértékként a 140/90 Hgmm-t adják meg. Ezzel szemben az elmúlt évek során az USA-beli szakmai szervezetek a hipertónia kezelésében célértékként a 130/80 Hgmm-t tűzték ki.

A tengerentúli szakmai szervezetek a döntésüket a HYVET-vizsgálat (Hypertension in the Very Elderly Double Blind Trial), illetve a SPRINT-vizsgálat (Systolic Blood Pressure Intervention Trial) eredményeivel támasztották alá.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Előbbi alapján a 160 Hgmm fölötti szisztolés értékekkel rendelkező 80 évnél idősebbeknél a vérnyomás 150/80 Hgmm alá csökkentése 21 százalékkal csökkenti az összhalálozást. Az utóbbi alapján a 75 évnél idősebbeknél 33 százalékkal redukálja a mortalitási rizikót, ha a szisztolés vérnyomásértéket 130 Hgmm alá csökkentik.

Az alapul vett vizsgálatok gyengeségei elsősorban azok rövid követési időtartamában rejlenek. Míg a HYVET vizsgálatnál ez csak 1,8 év, a SPRINT-vizsgálatban pedig 3,1 év. Továbbá, a kardiovaszkuláris kórtörténettel rendelkező betegeket nem vonták be a vizsgálatba.

Berlin Initiative Study (BIS) – az előbbiektől eltérő eredményekkel

A nemrégiben publikált eredményű BIS-vizsgálatban 70 évnél idősebb 1628 beteg egészségi állapotát követték nyomon 2009-től kezdődően 6 éven keresztül. A vizsgálatba olyan személyeket is bevontak, akiknél valamilyen kardiovaszkuláris kórkép szerepelt a kórtörténetben, például a résztvevők közül többen korábban szívinfarktust vagy szélütést szenvedtek el.

A 6 éves nyomon követési és megfigyelési időszakban azoknál a betegeknél, akiknek a kórtörténetében valamilyen szív- és érrendszeri betegség szerepelt, 61 százalékkal emelkedett elhalálozási kockázatot állapítottak meg, ha a vérnyomásukat az európai irányelvekben ajánlott 140/90 Hgmm alá csökkentették. Másként kifejezve ez azt jelenti, hogy minden 24 főre, akiknek a vérnyomását normalizálták, plusz egy haláleset esett.

További rizikócsoportként szerepelnek a vizsgálat eredményei között a 80 évnél korosabbak. Esetükben a vérnyomás normalizálása az elhalálozás kockázatát 40 százalékkal emelte; azaz a megfigyelés 6 éve alatt minden 17 főre jutott 1 „plusz” elhalálozás.

Megkérdőjelezett célértékek

A BIS-vizsgálat szerzői felvetik annak a lehetőségét, hogy a vérnyomás-csökkentésben jelenleg meghatározott célértékek alkalmazása nem minden betegcsoport esetén előnyös. A 80 évnél idősebbeknél, illetve a kardiovaszkuláris megbetegedéssel rendelkező időseknél célravezetőbb lehetne az egyéni mérlegelés alapján történő célérték-meghatározás.

 

Forrás:

Eur. Heart J.

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés