130/80 Hgmm felett már hipertónia

USA-beli szakmai szervezetek irányelvei alapján 140/90 Hgmm-ről 130/80 Hgmm-re csökken a vérnyomásbeli határ- és célérték. Ez alapján körülbelül minden második felnőtt hipertóniás.

hirdetés

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association; AHA) és az Amerikai Kardiológiai Kollégium (American College of Cardiology; ACC) magas vérnyomás mérésére, megelőzésére és kezelésére vonatkozó irányelvei és javaslatai megváltoznak. Korábbi tudományos vizsgálatok eredményeire alapozva a szakmai szervezetek úgy vélik, hogy számos betegnél az életmódváltoztatást és az esetleges antihipertenzív gyógyszeres terápiát már korábban, alacsonyabb vérnyomás értékeknél meg kellene kezdeni, mint korábban. Ezzel összhangban az eddigi 140/90 Hgmm helyett 130/80 Hgmm lesz a vérnyomásban a limitérték.

Az ACC és AHA irányelvei és a vérnyomás-kategóriák ennek megfelelően megváltoznak.

Vérnyomás-kategóriák

  • normális vérnyomás: 120/80 Hgmm alatt
  • emelkedett vérnyomás: szisztolés érték 120-129 Hgmm és a diasztolés kevesebb, mint 80 Hgmm
  • 1. stádium: szisztolés érték 130–139 Hgmm vagy a diasztolés 80-89 Hgmm
  • 2. stádium: szisztolés érték legalább 140 Hgmm vagy a diasztolés legalább 90 Hgmm
  • hipertenzív krízis: szisztolés érték 180 Hgmm fölött és/vagy diasztolés érték 120 Hgmm fölött

Minél alacsonyabb, annál jobb

Mint az a SPRINT-vizsgálat két éve publikált eredményeiből kiderül, a hipertóniások 120 Hgmm-re csökkentett szisztolés vérnyomása jelentősebb védelmet nyújt a szívinfarktussal, a koronáriás kórképekkel és a szív- és érrendszeri elhalálozással szemben, mint a korábbi célértéknek megfelelően 140 Hgmm-re redukált érték.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ugrásszerűen megnő a hipertóniások száma

Az irányelvek és a limitértékek változtatásával egy csapásra 72 millióról 103 millióra nő az arteriális hipertóniában szenvedő amerikai lakosok száma. Ez azt is jelenti, hogy a felnőtt lakosság 46 százalékának magas a vérnyomása. Az 55 és 74 év közöttiek körében – az új irányelvek alapján – a hipertónia négyből három embert érint. A 20 és 44 éves korosztályban pedig a nőknél a korábbi 10 százalékról 19 százalékra, míg a férfiaknál 11 százalékról 30 százalékra emelkedik a hipertónia diagnózisának gyakorisága. Ennek ellenére mindkét szakmai szervezet (ACC és AHA) hangsúlyozza, hogy a gyógyszeresen kezelendők aránya csak kis mértékben nő.

Az 1. és a 2. stádiumban nincs szükség azonnal megkezdett gyógyszeres kezelésre. Korábban akkor folyamodtak gyógyszeres kezeléshez esetükben, ha a javasolt életmódbeli változtatások nem hozták meg a várt eredményt. Az új irányelvek szerint az elkövetkező 10 évben várható kardiovaszkuláris rizikó becslése szolgál alapul a gyógyszeres terápia megkezdésének javasolására az 1. és a 2. stádiumokban.

Nincsenek életkortól függő határértékek

További viták kiindulópontja lehet az, hogy az új irányelvekben nincsenek megadva külön hipertónia limitértékek az idősebb korosztályra vonatkozóan. Az új guideline alapján a 65 év fölöttiek esetében is a 130/80 Hgmm-es határ- és célérték a mérvadó. 

Forrás: ACC, AHA

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Minden év elején van egy csendesebb időszak az ünnepek után, amikor kényelmesen hátra dőlhetünk, és felmérhetjük, hogy mi történt velünk az előző évben, és hogy milyen kihívások várnak ránk az előttünk álló esztendőben.