hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

Vitatják a naponta szedett aszpirin jótékony hatását

Bár az aszpirin napi szintű szedését kismértékben régóta javasolják a szív egészségének megőrzése érdekében, egy független szakértői testület – amelynek a megelőzés a szakterülete – szerint téves ez az irányelv – írja az Index.

A The U.S. Preventive Services Task Force tanulmánya alapján a legtöbb felnőttnek nem lenne szabad aszpirint szednie az első szívroham vagy stroke megelőzésére, míg korábban ajánlották a gyógyszert azoknak az 50 év felettieknek, akiknél nagyobb volt erre a kockázat, míg a vérömlenyre nem.

A testület azt javasolja, hogy a 40-50 év közöttiek csak akkor vegyenek be aszpirint megelőzés céljából, ha az orvosuk úgy ítéli meg, hogy nagyobb esélyük van szívbetegségek kialakulására, és a gyógyszer csökkenti ezt anélkül, hogy vérömlenyt okozna. A 60 évnél idősebbek számára viszont azt tanácsolják, hogy egyáltalán ne kezdjék el szedni az aszpirint megelőzés céljából.

A tanulmány azokra nem vonatkozik, akik már átestek egy szívrohamon vagy stroke-on, nekik továbbra is ajánlják a gyógyszer szedését – írja az Index.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés