hirdetés
hirdetés

Veszélyes fájdalomcsillapítók

Az Ame­ri­kai Tu­do­má­nyos Aka­dé­mia fo­lyó­ira­tá­ban meg­je­lent ku­ta­tási ered­mény sze­rint az ibu­pro­fén ha­tó­anyag kulcs­fon­tos­ságú egész­ség­ügyi te­rü­le­teken is ko­moly ve­széllyel fe­nye­get, írja a Ripost.

hirdetés

A nőket figyelmezteti az ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók tájékoztatója: a tabletták szedése átmenetileg csökkenti a fogamzóképességet. Ám az új kutatási eredmények szerint nem csak átmenetileg, és nem csak a nőknél!

Az Amerikai Tudományos Akadémia szaklapjában megjelenő tanulmány arra figyelmeztet: a férfiaknak is vigyázniuk kell az ilyen tablettákkal, mert tartós szedésük csökkenti a termékenységüket. Ráadásul tudjuk, hogy a férfiak fájdalomküszöbe alacsonyabb, mint a nőké, akiket az evolúció alkalmassá tett a szülési fájdalmak elviselésére, így a teremtés koronái nyakra-főre kapkodják be a fájdalomcsillapítót.

A patikába több nő jön, mint férfi, de tudjuk, hogy a férfiak számára is a párjuk szerzi be a gyógyszert – mondta a Ripostnak dr. Simon Norbert gyógyszerész. – Nálunk a legsűrűbben az ibuprofén hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket keresik, biztos, hogy ebben szerepük van a reklámoknak. Az emberek akkor is ezeket szedik, amikor nem éppen a fájdalomcsillapító a legjobb megoldás. Ráadásul sokan lusták elmenni az orvoshoz receptet kérni, ezért inkább bejönnek, és veszik azt, ami recept nélkül kapható, meg amiről úgy gondolják, hogy gyorsan segít rajtuk. A vevőink ötöde biztosan vesz fájdalomcsillapítót.

(forrás: Ripost)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés