hirdetés
hirdetés
2021. november. 29., hétfő - Taksony.
hirdetés

Újabb készítményeket engedélyezett az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jóváhagyta a CHMP által januárban forgalomba hozatalra javasolt új gyógyszereket: ezzel ismét a testtömeg-csökkenés és a kórokozók elleni küzdelem terén bővült a terápiás fegyvertár az EU tagállamaiban.

Fogyni vágyóknak

Újabb készítmény segítheti a kóros túlsúly leküzdését. A röviddel ezelőtt engedélyezett Mysimba tabletta(naltrexon és bupropion; Orexigen Therapeutics Ireland Ltd.) után most itt a Saxenda injekciós oldat (előretöltött fecskendőben, Novo Nordisk A/S), amelynek hatóanyaga, a diabétesz kezelésére engedélyezett liraglutid. Az új készítmény szintén az elhízott (testtömegindex [BMI] ≥30 kg/m2), illetve a túlsúlyos (BMI: 27–30 kg/m2), és ennek következtében társbetegségekkel (diabétesz, dyslipidaemia, hipertónia) küzdő felnőttek kezelésére javasolt a csökkent kalóriatartalmú étrend és a rendszeres fizikai aktivitás kiegészítőjeként. Az 1-es típusú glükagonszerű peptid (GLP1) receptorának agonistájaként ható liraglutid testtömeg-csökkentő hatásának feltételezett magyarázata a teltségérzet és a jóllakottság érzésének erősítésével, illetve az éhségérzet tompításával elért étvágyszabályozás. A vizsgálatok tanúsága szerint úgy a Mysimba, mint a Saxenda megfelelő alkalmazásával klinikai szempontból is releváns testtömegcsökkenés érhető el az önmagában alkalmazott étrendi megszorítással és mozgásprogrammal összehasonlítva.

 

Új lehetőségek kórokozók ellen

A glikopeptidek antibiotikumok új képviselője, a parenterálisan alkalmazható oritavancin a hatóanyaga az Orbactiv néven engedélyezett, infúzióhoz való porkészítménynek (The Medicines Company UK Ltd.). Egyszeri intravénás infúzióban hatásosan gyógyítja a bőr- és lágyrészfertőzéseket, jóllehet az engedélykérelem alapjául szolgáló vizsgálatok azt jelzik, hogy a vankomycinnél nem hatásosabb.

A per os adható Sivextro filmtabletta (tedizolid-foszfát; Cubist (UK) Ltd.) az oxazolidinon típusú antibiotikumok csoportjának új tagja. A Gram-pozitív baktériumok sejtfalszintézisét gátolja; a methicillin-, illetve linezolid-rezisztens S. aureus törzsekre is hat.

A lamivudin–raltegravir hatóanyag-kombinációjú Dutrebis filmtabletta (Merck Sharp & Dohme Ltd.) a HIV-fertőzés kezelésének új gyógyszere. A lamivudin a HIV reverz transzkriptáz enzimének kompetitív gátlószereként beépül a virális DNS-láncba és megakadályozza annak felépülését, míg a raltegravir a HIV integráz enzimének gátlásával a vírusreplikáció kulcslépését – azaz a virális DNS-szálnak a gazdasejt genomjába történő beépülését – gátolja. Más antivirális szerekkel kombinációban 6 éves kor, illetve 30 kg-os testtömeg felett alkalmazható, ha az adott betegnél a fenti két hatásmechanizmussal szembeni rezisztenciát korábban nem észleltek.

 

Szív- és érrendszeri védelem

A Kengrexal infúzióhoz való por (cangrelor; The Medicines Company UK Ltd.) a koszorúér-betegség miatti percutan coronaria-intervenció (PCI) során előforduló, trombotikus eredetű kardiovaszkuláris események kivédésére kapott forgalomba hozatali engedélyt. Hatását a thrombocyta-aggregáció gátlása útján fejti ki (a vérlemezkék P2Y12 receptorának közvetlen gátlásával előzi meg az adenozin-difoszfát (ADP)-indukálta trombusképződést). Alkalmazását acetil-szalicilsavval kombinációban javasolják.

A Raplixa mint lokális hemosztatikum került be a terápiás eszköztárba. A humán fibrinogén és humán trombin keveréke alkotta porkészítmény – zselatinszivaccsal együtt alkalmazva – a vérzéscsillapítás szupportív eszköze lehet olyan esetekben, amikor a standard sebészeti eljárások hatékonysága elmarad a kívánatostól.

 

Szemrevaló

Az Ikervis szemcsepp (ciklosporin, Santen SAS.) a száraz szem szindrómához társuló súlyos szaruhártya-gyulladás (keratitis) terápiájára kínálhat új alternatívát azon felnőtt betegek számára, akiknél a műkönnykezelés nem elegendő. Hatóanyaga, a ciklosporin a gyulladáskeltő citokinek felszabadulásának gátlásával és a szemfelszín sejtjeire kifejtett gyulladásgátló hatás által enyhíti a kialakult szaruhártya-károsodást és az ezzel járó tüneteket.

 

Bővülő javallati kör

A CHMP által támogatott indikációbővítési kérelmekről szintén jóváhagyólag döntött az Európai Bizottság. Ennek értelmében a paclitaxel hatóanyagú, Abraxane szuszpenziós infúzióhoz való por (Celgene Europe Ltd.) az áttétes emlőrák második, valamint az áttétet adó hasnyálmirigy-adenocarcinoma első vonalbeli terápiája mellett a nem kissejtes tüdőrák kezelésére is adható carboplatinnal kombinációban, ha a potenciálisan kuratív sebészeti és vagy sugárterápia nem jön szóba.

A kemoterápia indukálta hányinger és hányás kivédésére szolgáló, palonozetron hatóanyagú Aloxi oldatos injekció (Helsinn Birex Pharmaceuticals) az új javallat szerint nemcsak a felnőtt, hanem a gyermekkorú betegek ellátásában is szerephez juthat, 1 hónapos kortól.

A ruxolitinib hatóanyagú Jakavi tabletta (Novartis Europharm Ltd.) a myelofibrosis meghatározott eseteinek terápiáján túl a polycythaemia vera kezelésére is alkalmazható lehet, ha a hidroxi-karbamid-kezelés hatástalan vagy nem tolerálható.

Két készítmény javallata kismértékben módosul: így a Streptococcus pneumoniae baktérium 13 különböző szerotípusának (1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F és 23F szerotípusok) poliszacharidjait tartalmazó Prevenar 13 szuszpenziós injekció (Pfizer Ltd.) felnőttek és idősek esetében nemcsak az invazív betegség, hanem a pneumonia megelőzésére is adható, míg az afliberceptet tartalmazó Eylea (a szembe adandó oldatos injekció; Bayer Pharma AG) nemcsak a centrális, hanem a perifériás retinavéna-elzáródás okozta makulaödéma kezelésére is alkalmazható.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés