hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Új szer idiopátiás tüdőfibrózis kezelésére

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte a Boehringer Ingelheim OFEV™ nevű, nintedanib hatóanyagú készítményének forgalomba hozatalát az idiopátiás tüdőfibrózis kezelésére – írja közleményében Boehringer Ingelheim.

hirdetés

A forgalomba hozatali engedély megadását megelőzte a hatóanyag terápiás áttörésnek történő minősítése az FDA által, így a nintedanib 10 napon belül hozzáférhetővé válik az amerikai betegek számára. A forgalomba hozatali engedély megadása III. fázisú vizsgálatok adatain alapul, melyek bizonyították, hogy a nintedanib mintegy 50%-kal csökkenti a légzésfunkció évenkénti romlását. A nintedanib-ot jelenleg gyorsított eljárás keretében vizsgálja az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMA).

Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) egy maradandó károsodással járó, halálos kimenetelű tüdőbetegség, melynek átlagos túlélési ideje 2-3 év a diagnózist követően. Ezidáig az IPF kezelésére nem létezett az FDA által engedélyezett kezelési lehetőség. Az FDA ellenőrzése során adott, terápiás áttörés minősítésnek köszönhetően a nintedanib az első és egyetlen tirozin-kináz gátló (TKI), melynek alkalmazását engedélyezték az IPF kezelésére – írja közleményében a Boehringer Ingelheim.

(forrás: Boehringer Ingelheim)
hirdetés
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés