hirdetés
hirdetés

Továbbra is hiányzik a K-vitamin

Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) május második felében ötezer doboz K-vitamint hozatott be külföldről, az Index szerint továbbra is hiány van az újszülöttek számára fontos K-vitaminból Magyarországon.

hirdetés

A K-vitamint hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok nem termelődnek kellő mennyiségben, ami életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet. A gyermek megszületése után pár órával ezért rögtön a kórházban kapja meg az első adagot, ezután a hazai protokoll szerint a csak anyatejjel táplált gyermekeknek havonta adnak újabb adagot, az anyatejben ugyanis nincs K-vitamin.

Május közepére Magyarországon kifogytak a készletek, mert az eddigi gyártó nem tudott szállítani. Az OGYÉI honlapján most is olvasható, hogy a hiány oka gyártói probléma, ami október 31-ig oldódhat meg. Május 23-án ezért az OGYÉi bejelentette, hogy a hiány megoldására ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte a gyógyszer-nagykereskedőnek gyerekek és felnőttek számára. Ezzel azonban a jelek szerint nem sikerült megoldani a problémát.

Egy olvasó azt írta: az egyébként néhány száz forintba kerülő K-vitamint ők csak Ausztriából tudták beszerezni, ahol az átszámítva 2700 forintba kerül, és 3500 forint volt a szállítási költség. A hiányt több gyermekorvos is megerősítette. Egy háziorvos azt mondta: jól látható, hogy a külföldről rendelt mennyiség nem elegendő, hiszen az OGYÉI májusi közleménye szerint is a hiány kialakulása előtt a gyermekeknél havonta 8 ezer doboz Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekció fogyott.

Feltehetően a most beszerzett 5 ezer doboz a kórházaknak megy, hiszen fontos, hogy a gyerekek születésük után rögtön ott kapják meg az első vitaminpótlást. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is megerősítette az Indexnek, hogy a külföldről behozott 5 ezer doboz nem fedezi a szükségletet. A magyar protokoll azt írja elő a háziorvosoknak, hogy a kizárólag anyatejjel táplált gyermekeknek a születés után havonta adjanak be újabb adag K-vitamint. Ezt most nem tudják teljesíteni, írja a lap.

(forrás: Index)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés