hirdetés
hirdetés

Továbbra is hiánycikk az oltás

Hiába ígérte néhány hete az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy február végétől lehet majd kapni a rotavírus elleni oltást, a szülők továbbra sem férnek hozzá a vakcinához – tudta meg a Magyar Nemzet.

hirdetés

Hiába érdeklődött több vidéki és budapesti gyógyszertárnál a Magyar Nemzet, lehet-e vásárolni az oltóanyagból, mindenhol azt a választ kapták, hogy nem, mert országos a hiány. Mindössze egyetlen fővárosi patikában közölték: Németországból tudnak rendelni, de három-négy nap, míg megérkezik, ára pedig – más patikákhoz hasonlóan – tizenötezer forint körül mozog.

Átmeneti gyártói probléma miatt országos hiány mutatkozik az oltásból december közepe óta, a hivatalos tájékoztatás szerint legalább március végéig nem is lehet kapni. Akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot, akár harmincezer forintot is kifizethettek fölöslegesen, ha nem tudják megvásárolni a harmadik vakcinát. Az oltás darabonként tizenötezer forint, a védettséghez hármat kell beadni, ráadásul nyolc hónapos korig.

A lap kereste az OGYÉI-t, kérték, reagáljanak a helyzetre, hiszen ezek szerint tévesen közölték, hogy nincs probléma az ellátással, de választ nem kaptak. Korábban azt írták: Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére két védőoltás kapható; az egyik gond nélkül beszerezhető. Csakhogy nem tértek ki rá: ez nem segítség azoknak, akik már beadattak gyermeküknek egy vagy két oltást a most hiányzóból, egyik ugyanis nem helyettesíthető a másikkal.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés