hirdetés
hirdetés
2020. április. 04., szombat - Izidor.
hirdetés

Több gyógyszert szednek a nők

Tavaly havonta tízmilliárd forintot költöttünk vényköteles gyógyszerekre, ám nemenként és megyénként komoly eltéréseket láthatunk, derül ki a Világgazdaság összeállításából.

hirdetés

Tavaly 140-150 millió receptet váltottak ki a betegek a patikákban, és havonta tízmilliárd forintot költöttek gyógyszerre. A gyógyszerfogyasztás megoszlása a megyék és régiók között nagyjából kiegyenlített – derült ki az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) jelentéséből, amelyet a Világgazdaság szemléz.

A gyógyszerfogyasztást a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelésében terápiás napokban mérik. A jelentés szerint a nők 40 százalékkal több terápiás napnak megfelelő gyógyszert szednek, mint a férfiak. Persze a hatalmas különbség a nemek lakosságban képviselt arányából is adódik, hiszen hazánkban mintegy 500 ezerrel több nő él, mint férfi. A jelentés kitér arra is, hogy az egy főre eső gyógyszerforgalom vizsgálatából kitűnik: országos átlagban a nők gyógyszerfogyasztása 29 százalékkal meghaladja a férfiakra számított hasonló mutatót.

A kor előrehaladtával egyre több gyógyszert szednek a magyar betegek. A 75–79 éves korcsoport kétszer annyi pirulát vesz be, mint az 55–59 évesek. A gyógyszerfogyasztás jelentősen a 65 év felettieknél ugrik meg. Míg az 5–14 éves korcsoportban az egy főre eső gyógyszerfogyasztás terápiás napjainak száma 56 nap, addig a 65 év felettieknél ez 1368 napra nő.
(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés