hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Terjed az antibiotikum-rezisztens tífusz

Bár a tífusz a fejlett világban igen ritka, a fejlődő országokban még mindig okozhat járványt, emiatt különsen problémás az antibiotikum-rezisztencia erősödése – írja a Science Alert nyomán a 24.hu.

hirdetés

Jelenleg az antibiotikumok jelentik az egyetlen módot a Salmonella enterica szerovar Typhi vagy Salmonella Typhimurium baktérium által okozott tífusz hatékony kezelésének. Ennek ellenére az elmúlt három évtizedben a baktérium orális antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája jelentősen növekedett.

A kutatók azt találták, hogy a közelmúltban megnőtt az extenzíven gyógyszerrezisztens (XDR) Typhi előfordulása. Ez a rezisztens baktériumtörzs nemcsak áthatolhatatlan a frontvonalat húz fel az olyan antibiotikumokkal szemben, mint az ampicillin, a kloramfenikol és a trimetoprim/szulfametoxazol, hanem egyre ellenállóbb az újabb antibiotikumokkal szemben is, mint a fluorokinolonok és a harmadik generációs cefalosporinok. Még ennél is rosszabb, hogy ezek a törzsek gyors ütemben terjednek világszerte, és nemcsak a fejlődő országokban.

Az új tanulmány kimutatta, hogy az azitromicinnel szembeni rezisztenciát okozó mutációk is terjednek, „veszélyezve az összes orális antimikrobiális készítmény hatékonyságát a tífusz kezelésére”. Bár ezeket a mutációkat a jelenleg vizsgált törzsek még nem vették át, ha ez megtörténik, akkor a kutatók szerint komoly bajban leszünk, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés