hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Új irányelv a sztatinok és egyéb kardiovaszkuláris szerek interakcióiról

Új irányelvet adott ki az American Heart Association, amiben bemutatja, hogyan kell kezelni a sztatinok és az egyéb kardiovaszkuláris gyógyszerek közötti interakciók kérdését, közli a MedicalOnline.

hirdetés

Barbara S. Wiggins, az American Heart Association folyóiratában megjelent dokumentumot összeállító bizottság vezetőjének nyilatkozata szerint az egészségügyi ellátóknak és a sztatint szedő betegeknek egyaránt tisztában kell lenniük azzal, hogy a sztatinok kölcsönhatásba léphetnek az egyéb szív-érrendszerre ható gyógyszerekkel. Míg számos gyógyszer-kombináció biztonságos, minden beteg különböző, és különbözőképp tolerálja a gyógyszereket, mondta a Medical University of South Carolina kardiológiára szakosodott klinikai farmakológusa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszer-interakció révén csökkenhet, fokozódhat, vagy egyéb módon megváltozhat egyik, vagy valamennyi közreműködő szer hatása.

A becslések szerint a kórházi felvételek 2,8 százalékát okozza gyógyszer-interakció, azonban valójában az arány ennél nagyobb lehet, mivel a gyógyszerek kölcsönhatásaival kapcsolatos következményeket leginkább gyógyszer-mellékhatásként szokták jelenteni, továbbá a kezelt különböző betegségeinek tüneteivel is össze szokták keverni (pl. pajzsmirigy- vagy reumatológiai betegség).

Mivel a sztatinokat érelmeszesedés ellen írják fel, nagyon valószínű, hogy a beteg egyéb szív- és érrendszerre ható szert is kap, azaz a sztatin interakcióba kerülhet egyéb kardiovaszkuláris medikációval.

Az irányelvet összeállító tudományos bizottság megvizsgálta valamennyi potenciális interakciót, és arra is felhívta a figyelmet, hogy némelyik sztatin feliratain, illetve betegtájékoztatóján változtatni kell, mivel forgalomba hozataluk óta új szerek jelentek meg a piacon, és az ezekkel való interakció lehetőségét is fel kell tüntetni. A bizottság a következő kardiovaszkuláris szerekkel lehetséges interakciókat tárgyalja:

  • antiarritmiás szerek,
  • kongesztív szívelégtelenség elleni szerek,
  • véralvadásgátlók és vérlemezke elleni szerek,
  • szívátültetésen átesett betegek immunszuppresszáns szerei,
  • nem-sztatin koleszterincsökkentők,
  • vérnyomáscsökkentésre használt kalciumcsatorna-blokkolók.

A teljes cikk

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés