hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Sztatin + dabigatrán: súlyos vérzésekhez vezethet az interakció

A dabigatrán szimvasztatinnal vagy lovasztatinnal való együttes alkalmazása a súlyos vérzések kialakulásának magasabb rizikójával jár együtt.

hirdetés

A véghígító dabigatrán és a sztatinok két képviselője – a szimvasztatin és a lovasztatin – interakcióba léphetnek egymással, ami a dabigatrán biohasznosíthatóságának a növekedéséhez és mellékhatásának a felerősödéséhez vezethet, és egyes esetekben súlyos vérzésekben nyilvánulhat meg, derül ki a Canadian Medical Association Journal-ben megjelent cikkből.

Dabigatrán

A dabigatrán alkalmazható vénás tromboembóliás események prevenciójára ízületi endoprotézis műtéteket követően, illetve a stroke és a szisztémás embolizáció megelőzésére nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő felnőtt betegeknél, akiknél egy vagy több kockázati tényező áll fenn (pl. korábbi stroke, 75 év feletti életkor, diabetes mellitus, hipertónia). Továbbá, a dabigatrán indikációi között található a mélyvénás trombózis és a pulmonális embólia kezelése, illetve kiújulásuk megelőzése.

Hazánkban 75, 110, illetve 150 mg dabigatránt tartalmazó kemény kapszulák vannak forgalomban.

A dabigatrán legsúlyosabb mellékhatásaként nagyfokú és súlyos vérzések fordulhatnak elő.

A sztatin+dabigatrán interakció mechanizmusa

Mind a szimvasztatin, mind a lovasztatin a bélepitélben található P-glikoprotein gátlószerei. A P-glikoprotein egy pumpa, ami a szervezetbe jutó xenobiotikumok, köztük a dabigatrán béllumenbe való visszapumpálásáért felelős. Amennyiben a szimvasztatin vagy a lovasztatin jelenlétében a G-glikoprotein működése gátolt, a szisztémás keringésbe jutó dabigatrán mennyisége megnő; mindez a hatóanyag mellékhatásaként fellépő súlyos vérzések kockázatának a növekedését is maga után vonja. Vizsgálatok alapján (n=45991) az említett sztatinok szedése mintegy 46 százalékkal (1,17-1,82; CI 95 százalék) növeli a dabigatránnal összefüggésbe hozható súlyos vérzések kockázatát (egyéb sztatinokkal összehasonlítva).

Egyéb sztatinok (pl. atorvasztatin) esetében sem eset-kontroll-vizsgálatokban, sem pedig in vitro kísérletekben nem tapasztalták a P-glikoprotein gátlását.

A P-glikoprotein gátlása, mint a dabigatrán biohasznosíthatóságát növelő faktor már régebbről ismert, és például a ciklosporin, a verapamil, a kinidin esetében már korábban is leírt volt; a sztatinokkal kapcsolatos interakció eddig nem szerepelt a szakmai anyagokban és betegtájékoztatókban.

Fontos információ a szakembereknek

Mivel a dabigatránt alkalmazók körében gyakori a magas koleszterinszint, és a betegek jelentős hányada sztatin-kezelésben részesül, lényeges, hogy esetükben a farmakoterápiás kérdésekben a leírt interakciók figyelembevételével szülessen döntés.

A dabigatránt szedő betegek esetében javasolt az alkalmazandó koleszterinszint-csökkentő gyógyszert a szimvasztatinon és lovasztatinon kívüli sztatinok széles választékából kiválasztani. Magyarországon szimvasztatin-tartalmú készítmények különböző néven vannak forgalomban, lovasztatin-tartalmú gyógyszer azonban nincs a gyógyszerkincsben.

 

Forrás:CMAJ

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés