hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Szeptembertől az EU-ban is forgalmazható a migrén elleni szer

Az első kifejezetten migrén elleni készítmény forradalmi áttörést hozhat az érintettek kezelésében. Szeptembertől az EU-ban is forgalmazható, közölte a hvg.hu.

hirdetés

A migrén a népesség 16-18 százalékát, azaz körülbelül másfél millió magyar embert érint. Nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, Magyarországon minden 5-6. nő érintett, míg a férfi lakosságnak csupán az öt százaléka panaszkodik migrénre.

A migrén nem csupán súlyos szenvedést jelent, de gazdasági veszteséget is – tartja fontosnak hangsúlyozni Vécsei László, a Szegedi Tudományegyetem Neurológia Klinikájának igazgatója, többek között a fejfájás kutatásának egyik elismert hazai szakembere. Mindezt figyelembe véve óriási hír, hogy az Európai Unió jóváhagyta az első olyan gyógyszer forgalmazását, amelyet kifejezetten a migrénben szenvedő betegek számára gyártottak, és amelyet az Egyesült Államokban már május óta lehet kapni a patikákban. Szeptembertől az uniós országokban is forgalomba kerülhet az erenumab-aooe (más néven aimovig) nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, igaz, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szigorú szabályozása szerint a készítményt csak azoknak a betegeknek lehet majd receptre felírni, akiknél legalább havi négy alkalommal jelentkezik a migrénes fejfájás – írja a Guardian.

Az injekciót kizárólag felnőttek kaphatják majd, a gyógyszer tájékoztatója szerint pedig havonta mindössze egyszer kell majd befecskendezni az előírt adagot (70 vagy 140 milligrammot).

A mostani nagy áttörésnek 30 éves története van – fogalmaz Vécsei László. Három évtizeddel korábban először "Lars Edvinsson svéd professzor Peter Goadsby ausztrál-angol kutatóval együtt Rolf Ekmann lundi laboratóriumában igazolta, hogy a migrénes roham alatt egy peptid, a CGRP felszabadulása történik a perifériás vérbe." Vécsei – aki ebben az időszakban maga is dolgozott a lundi laboratóriumban – azt mondja, hogy mivel a peptidek receptorokon fejtik ki a hatásukat, ha olyan ellenanyagot sikerül kifejleszteni, amely meggátolja ezeknek a peptideknek a hatását, akkor reális esély van arra, hogy hatékony terápiát kapunk a migrén kezelésére.

Márpedig az új gyógyszer éppen ezt műveli a peptidekkel, igaz, még nem működik száz százalékosan. Noha az eredmények valóban ígéretesek, a klinikai vizsgálatok során a tesztalanyoknak körülbelül 50 százalékánál sikerült a migrénes napok számát a felére csökkenteni.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés