hirdetés
hirdetés
2021. január. 21., csütörtök - Ágnes.
hirdetés

Sejtbiológus: Maradjunk a Pfizernél...

A Pfizer/BioNTech vakcinában csak RNS és egy úgynevezett lipid csepp van, amely a legkevésbé lehet ártalmas, miközben a leghatékonyabb a Covid-19 ellen, hangzott el egy beszélgetésen, melyről a Forbes tudósít.

hirdetés

Miután 2020 végén Magyarországon is megkezdődött az egészségügyi dolgozók beoltása a koronavírus ellen, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága online előadáson, szakértők segítségével ismertette a vakcinák hatásait – és oszlatott el tévhiteket. Gellér László, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának invazív kardiológusa és Madarász Emília, az MTA kutató professzor emeritusa, sejt- és fejlődésbiológus tisztán tudományos alapokról indulva részletesen beszélt a különböző vakcinák hatásairól és esetleges kockázatairól – a Pfizer oltásától a kínai termékeken át az orosz Szputnyikig.

Gellér László szkeptikus a Szputnyik-vakcinákkal: a kardiológus szerint az oroszok presztízskérdést csináltak abból, hogy előbb legyen koronavírus elleni oltásuk, mint a nyugati országoknak. Ezt mutatja az is, hogy amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy engedélyezik az országban a szer használatát, mindössze 38 emberen tesztelték, amely 1146-szor kevesebb, mint a Pfizer esetében, a hatékonysága pedig ekkor a minimálisan elvárt 40 százalék helyett 16 százalék volt.

Az oroszok felelőtlensége ezért hatalmas károkat okozott a vakcinák megítélésének – ezen az azóta elért 91,4 százalékos hatékonyság segíthet, illetve az, hogy a svéd-brit Astrazeneca (amelynek a vakcinájával a napokban szintén elkezdték az oltást Nagy-Britanniában) együtt fog működni az oroszokkal az oltásuk tökéletesítésében.

Madarász Emília az eddig ismert koronavírus-vakcinák fajtáit, működési elvét és hatásmechanizmusát egyenként és részletesen ismertetve kitért azok hatékonyságára és kockázataira is. Mint mondta, egy sejtbiológus általában még az orvosoknál is óvatosabb, ezért ha ő olyan helyzetben lenne, hogy kérhetné a magyar hatóságokat, akkor azt mondaná, hogy „maradjunk a Pfizernél.”

Ebben ugyanis csak a már említett RNS és egy úgynevezett lipid csepp van, amely a legkevésbé lehet ártalmas, miközben a leghatékonyabb a Covid-19 ellen. Eloszlatta azokat a tévhiteket is, amelyek szerint az mRNS-alapú oltás beavatkozna az ember genetikai működésébe, erről ugyanis szerinte egyáltalán nincs szó, a genetikai anyagunkat a DNS és nem az RNS határozza meg.

Az Amerikában már szintén engedélyzett Moderna vakcinájáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az is mRNS-alapú oltás, azzal a különbséggel, hogy úgynevezett PEG-et (polietilénglikolt) tartalmaz, amely bizonyos esetekben vesekárosodást is okozhat.

„Nem akarok senkit ijesztegetni, de ez van a fagyálló folyadékban is” – mondta a Forbes tudósítása szerint Madarász, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezt a szert is alaposan bevizsgálták, nagyon kevés PEG van benne, de ettől az ő szemében „kicsit kevésbé jó”, mint a Pfizer oltása.

Az Oxfordi Egyetem, az Astrazeneca és az orosz Szputnyik oltása úgynevezett vektorvakcina, mindhárom adenovírust tartalmaz – Madarász Emília szerint az ilyen megoldásokat sok kutatásban próbálják ki génterápiás eszközként. A koronavírus vakcinához használt, emberszabásúakon kifejlesztett adenovírusos vakcina az eddigi kutatások szerint nem ártalmas, és „veszélytelennek tűnik”. Ugyanakkor a kutató hozzátette, hogy az elvileg replikációra képtelen adenovírusok is képesek lehetnek szaporodni, ez pedig már jelenthet problémát.

Ami pedig a kínai vakcinákat illeti, azok elsőgenerációs oltóanyagok, vagyis a koronavírus legyengített változatát befecskendezve váltják ki az emberi szervezetben a védekezéshez szükséges immunválaszt, és mint ilyenek, kevésbé és rövidebb távon adnak immunitást a Covid-19 fertőzéssel szemben.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés