hirdetés
hirdetés
2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés

Segíthet leküzdeni a koronavírust az ibuprofén?

Két londoni kórházban is tesztek kezdődnek annak kiderítésére, hogy az ibuprofén tartalmú szerek alkalmasak-e a koronavírus-betegek kezelésére, írja a hvg.hu.

Bár korábban kifejezetten kerülték az ibuprofén tartalmú szerek koronavírussal szembeni alkalmazását, brit kutatók most mégis ezzel a hatóanyaggal fognak kezelni néhány olyan pácienst az Egyesült Királyságban, akik bizonyítottan elkapták a Covid-19 betegséget. Az ibuprofén egy gyulladásgátló, emellett fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatással is rendelkezik. Használják gyulladásos, illetve az arthritisz, vagyis ízületi megbetegedés esetén is.

Azt nem tudni, hogy a szert hány koronavírusos páciensnél tervezik alkalmazni, csak azt, hogy két londoni kórházban is próbálkoznak majd vele. A vizsgálatot Liberate néven emlegetik a kutatók. Azt is tudni, hogy a betegeknek a szer egy speciális összetételét fogják beadni, tehát nem ugyanazt, amely a gyógyszertárakban elérhető, ibuprofén tartalmú tablettákban megtalálható. Mindemellett a régi, eddig alkalmazott kezeléseket is megkapják, vagyis a kísérlet inkább csak kiegészítő, nem pedig helyettesítő kúra – írta a BBC.

Az ibuprofén tartalmú szerek használatát mindeddig kifejezetten kerülték a koronavírusos pácienseknél, mert a szer többek szerint a betegség súlyosbodását okozhatja. A Commission on Human Medicines nevű bizottság által készített felülvizsgálat ugyanakkor megállapította, hogy nincs olyan bizonyíték, amely szerint az ibuprofén szedése súlyosbítaná a koronavírus okozta tüneteket, vagy hajlamosabbá tenne valakit arra, hogy elkapja a kórt, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés