hirdetés
hirdetés
2020. május. 28., csütörtök - Emil, Csanád.
hirdetés

Ritka betegségek az EMA fókuszában

Az EMA által 2014-ben forgalomba hozatalra javasolt gyógyszerek egyötöde ritka betegségek terápiájára szolgál. Ezzel olyan betegeknek ad reményt az életminőség-javulásra, akik kezelésére korábban nem vagy alig volt más alternatíva.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) által tavaly forgalomba hozatalra javasolt 82 humán gyógyszer közül 17 ritka betegségek kezelésére szolgál (orphan medicine). E gyógyszer-kategóriába azon készítmények kerülhetnek, amelyek olyan az életet veszélyeztető vagy súlyos rokkantsághoz vezető kórképek kórismézésére, megelőzésére vagy kezelésére alkalmasak, amelyek előfordulási gyakorisága nem haladja meg az 5/10 000 főt az EU lakossága körében. Mivel az érintett betegpopulációk kis létszáma miatt a hiánypótló új gyógyszer forgalmazásából származó bevétel minden bizonnyal messze elmarad az adott gyógyszer kutatás-fejlesztésére fordított összegektől, ezért az EMA számos ösztönzővel támogatja a ritka betegségek gyógyszereinek fejlesztését – a díjmentes tudományos tanácsadás mellett kisebb eljárási díjakat szab ki és a készítmények forgalomba kerülése esetén 10 évig tartó piaci kizárólagosságot garantál a forgalomba hozatali engedély jogosultjának. Az eredményes gyógyszerkutatást és -fejlesztést az EMA számos nemzetközi együttműködéssel is igyekszik segíteni e területen – így szorosan együttműködik az Egyesült Államok gyógyszer-engedélyező hatóságával (FDA), Japán  Egészségügyi Minisztériumával, valamint a ritka betegségekben szenvedők központi európai betegszervezetével (EURORDIS, European Organisation for Rare Diseases). A becslések szerint az Európai Unió közel 506 millió lakosa közül mintegy 27–36 millióra tehető azok száma, akik valamilyen ritka betegségben szenvednek – ez kórképenként legfeljebb mintegy 250 ezer főt jelent.

 

Különleges indikációk 2014-ben

Feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott a genetikai eredetű Duchenne-féle izomdisztrófia első gyógyszere. Az Translarna szupszpenzióhoz való granulátum (PTC Therapeutics Ltd.) hatóanyaga, az ataluren részlegesen megszünteti a disztrofin nevű izomfehérje kóros szintézisét, ezáltal pediglassítja a betegek járási sebességének hanyatlását.

Kivételes forgalomba hozatali engedélyt kapott a Scenesse implantátum (Clinuvel UK Ltd.) az erythropoieticus protoporphyriában (EPP) szenvedő felnőtt betegek fényérzékenységének prevenciójára. Hatóanyaga, az afamelanotid a melanintermelődés serkentésével fokozza a bőr pigmentációját, így enyhíti a betegek fényérzékenységét, tehát kismértékben növeli azt az időtartamot, amit az EPP-betegek a napsugárzásnak kitéve eltölthetnek a szabadban.

Decemberi ülésén a CHMP a világon elsőként javasolt forgalomba hozatalra őssejtterápiás készítményt. Ha az engedélyezést az Európai Bizottság is támogatja, a Holoclar (Chiesi Farmaceutici S.p.A.) világviszonylatban az első elfogadott őssejtterápiás készítmény lesz, és új utat nyit egy ritka szembetegség, a potenciálisan vaksághoz  vezető limbalis őssejt-deficiencia (LSCD, limbal stem cell deficiency) kezelésében. A szaruhártya sérült epitheliumának helyreállításáért felelős limbalis őssejteket a beteg biopsziás mintájából nyerik ki és tenyésztik speciális membránon, pontosan definiált laboratóriumi körülmények között. A Holoclar akár önmagában is eredményes kezelést jelenthet, kiterjedt károsodás esetén pedig növeli a cornea-epithelium-transzplantáció sikerének esélyét.  Ezzel megszüntetheti az LSCD okozta fájdalmat és fotofóbiát, és javíthatja a látásélességet.

A feltételes és a kivételes forgalomba hozatali engedély az EMA azon törekvését szolgálja, hogy a hiánypótló új gyógyszerek mielőbb a terápiás gyakorlat részévé váljanak. Az alkalmazásukkal kapcsolatban összegyűlő információkat az EMA évente felülvizsgálja, és szükség esetén módosítja az alkalmazási előírást.

 

Daganatterápia

Nyolc új gyógyszer került forgalomba ritka daganatos betegségek kezelésére. A Lynparza kemény kapszula (AstraZeneca AB) a nehezen kezelhető, BRCA-mutációt hordozó petefészek és petevezető-daganatok, illetve a BRCA-pozitív primer peritonealis tumorok terápiás eszköztárát bővíti. Hatóanyaga, az olaparib egy új gyógyszercsoport első képviselője, amely a poli- (ADP-ribóz) polimeráz enzimek (PARP-1, PARP-2, PARP-3) gátlása révén megakadályozza a tumorsejtekbeli DNS-károsodások helyreállítását. Ezzel a daganatsejtek pusztulását eredményezi, azaz csökken a tumor mérete vagy lelassul a daganat növekedése. A kezelés kedvező hatása a progressziómentes túlélés javulásában nyilvánul meg.

Az Imbruvica kemény kapszula(ibrutinib,Janssen–Cilag International NV.)és a Zydelig filmtabletta(idelalisib,Gilead Sciences International Ltd.) a B-sejt eredetű malignus vérképzőszervi betegségek kezelésére kapott forgalomba hozatali engedélyt. Hatásmechanizmusuk merőben más, mint a malignus vérképzőszervi betegségek terápiájára alkalmazott korábbi szereké: az ibrutinib a Bruton-féle tirozinkináz (BTK) irreverzibilis gátlásával, az idelalisib a B-sejtek egy másik enzime, a PI3K-delta blokkolásával fejti ki hatását. Ezzel mindkét készítménya malignus B-sejtek növekedését, migrációját és túlélését akadályozza. Az Imbruvica önmagában, a Zydelig rituximabbal kombinációban javasolt a krónikus limfoid leukémia (CLL) kezelésére második vagy többedik vonalban, illetve első vonalban akkor, ha kemo-immunterápia lehetőségét kizáró 17p-deléció vagy TP53-mutáció igazolható. Az Imbruvica további javallata a kiújult vagy terápiarezisztens köpenysejtes limfóma, míg a Zydelig monoterápiában a follikuláris limfóma harmadik vonalbeli ellátásában jut szerephez. Mindkét kezeléstől jobb hatásarány és tartósabb terápiás válasz várható, mint a rendelkezésre álló egyéb terápiás lehetőségektől.

A CLL klórambucillal kiegészített kombinációs kezelése jóváhagyott Gazyvaro (infúziós alkalmazásra szánt koncentrátum, Roche Registration Ltd.) olyan felnőtt betegek kezdő kezelésére szolgál, akik nem alkalmasak a teljes dózisú fludarabin-alapú terápiára. Hatóanyaga, az obinutuzumab egy rekombináns monoklonális antitest, amelynek célmolekulája az érett B-limfociták és ezek előalakjai (malignus és a nem malignus formák) felszínén expresszálódó CD20-as transzmembrán antigén. A klórambucillal együtt alkalmazott obinutuzumab-kezelés javítja a progressziómentes túlélést a klórambucil monoterápiához vagy a rituximab–klórambucil kombinációs kezeléshez viszonyítva.

A ramucirumab hatóanyagú Cyramza (infúzióhoz való koncentrátum, Eli Lilly Nederland B.V.) az előrehaladott stádiumú gyomorrák, illetve a gasztro-oesophagealis junctio adenokarcinomájának kezelésére kapott forgalomba hozatali engedélyt, paclitaxellel kombinációban. A vaszkuláris endothelialis növekedési faktor (VEGF) 2-es típusú receptorához kapcsolódó, tirozinkináz-inhibitorként ható ramucirumab az angiogenezis gátlásával fejti ki hatását. A megfelelően megválasztott betegpopulációban a kemoterápia mellé adott ramucirumab javítja a túlélést az önmagában alkalmazott kemoterápiával összehasonlítva.

A Mekinist filmtablettát (GlaxoSmithKline Ltd.) az inoperábilis, illetve áttétes melanoma malignum terápiájára hagyták jóvá. Hatóanyaga, a trametinib az első olyan daganatellenes szer, amely szelektíven hat a melanoma progressziójáért felelős MEK-proteinkinázra.A MEK aktiválódása az áttétes melanomában szenvedő betegek jelentős részénél felfedezhető BRAF V600E génmutáció következménye.

 

Új gyógyszervegyületek és gyakoribb tudományos tanácsadás

A tavalyi év során pozitívan értékelt engedélyezési kérelmek fele új gyógyszervegyületet tartalmazó készítményekhez kapcsolódik. Az új hatóanyagok több esetben az első hatásos kezelési lehetőséget kínálják az adott indikációs területen, vagy hatásosabbak, mint a már rendelkezésre álló kezelési módok.

Egyre több gyógyszerfejlesztő él az EMA által kínált szaktanácsadás lehetőségével a kutatás-fejlesztés korai stádiumaiban. Amíg 2013-ban még mindössze az újonnan engedélyezett gyógyszerek felénél működtek közre az EMA szakértői a gyógyszerré fejlesztésben, addig a tavalyi évben ez az arány megközelítette a 70 százalékot. Sőt, az innovatív új gyógyszerek körében 5 közül 4 a CHMP tudományos tanácsadói tevékenységének köszönhetően jutott el a forgalomba hozatali engedély megszerzéséhez.

 

Gyorsított engedélyezési eljárások 2014-ben

Hét új gyógyszer engedélyezéséről gyorsított eljárás keretében döntött a CHMP annak érdekében, hogy széles körű alkalmazásuk népegészségügyi haszna mielőbb kiaknázásra kerülhessen. Közülük négy új gyógyszer – a Daklinza (daclatasvir, Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG), a Harvoni (ledipasvir–sofosbuvir, Gilead Sciences International Ltd.), az Exviera (dasabuvir, AbbVie Ltd.) és a Viekirax (ombitasvir, paritaprevir és ritonavir, AbbVie Ltd.) filmtabletta – a krónikus hepatitis-C-vírusfertőzés (HCV) új generációs kezelési lehetőségét adja. Alkalmasnak tűnnek a HCV-fertőzés teljes eradikációjára és így a krónikus HCV-infekció gyógyítására.

A ritka betegségek gyógyszerei körében engedélyezett Ofev lágyzselatin-kapszula (Boehringer Ingelheim International GmbH.) a felnőtt kori idiopátiás tüdőfibrózis kezelésére szolgál. Hatóanyaga, a tirozinkináz-gátló nintedanib a tüdőbeli fibroblasztsejtek proliferációjának és migrációjának kivédésével képes gátolni a tüdőszövet fibrózisát, így a kezelés jelentősen csökkenti a légzésfunkció évenkénti romlását.

A ritka betegségek gyógyszerei körében engedélyezett Sylvant oldatos infúzióhoz való koncentrátum (Janssen-Cilag International NV) a többgócú Castleman-betegség (számos nyirokcsomót érintő jóindulatú nyirokcsomó-daganat) kezelésére alkalmazható. Hatóanyaga, a siltuximab egy rekombináns monoklonális antitest, amely a nyirokcsomókbeli kóros sejtnövekedésért felelős interleukin-6 fehérje működését gátolja. Ezáltal csökkenti a nyirokcsomók méretét és enyhíti a betegség tüneteit.

A ritka betegségek gyógyszereként jóváhagyott Ketoconazole HRA tabletta (Laboratoire HRA Pharma) az endogén Cushing-kór kezelésére adható 12 éves kortól. A ketokonazolt hivatalosan jóváhagyott javallat nélkül már több mint három évtizede alkalmazzák a Cushing-kór ellátásában: a mellékvese-kéregbeli citokróm-P450 enzimcsalád több tagjának blokkolása révén a kortizol-, az aldoszteron- és az androgénhormon-szintézis erős gátlószereként javítja a betegek állapotát.

A ritka betegségek gyógyszerei körében engedélyezett készítmények biztonságosságát az EMA Farmakovigilanciai Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) a termék teljes életciklusa alatt fokozott figyelemmel követi nyomon.


* Egy esetben a pozitív vélemény az engedélykérelem másodszori elbírálásakor született meg

** A számadatnak része 3 olyan gyógyszerre vonatkozó pozitív döntés, amelyek forgalomba hozatali engedélykérelmét a szponzor visszavonta még azelőtt, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta volna a feltételes forgalomba hozatali engedély kiadását támogató CHMP-javaslatot

§ IC, informed consent: tájékozott beleegyezésen alapuló forgalomba hozatali engedély (vagyis egy már forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező készítmény dokumentációjának a jogtulajdonos engedélyével történő felhasználásával benyújtott kérelmet hagy jóvá a CHMP)

PUMA, paediatric use marketing authorisation: kizárólag gyermekgyógyászati alkalmazásra jóváhagyott gyógyszer forgalomba hozatali engedélye. Ilyen engedélyt kaphat bármely korábban engedélyezett gyógyszer, ha már nem áll szabadalmi vagy egyéb jogi védelem alatt és kizárólag gyermekgyógyászati alkalmazásra szolgál. 2014-ben egy ilyen engedélyt adott ki az EMA: a propranolol hatóanyag-tartalmú Hemangiol 3,75 mg/ml belsőleges oldatét, amely a szisztémás kezelést igénylő proliferatív infantilis haemangioma kezelésére javasolt. A PUMA 10 évig tartó piaci védelmet biztosít a jogtulajdonosnak.

 

(Forrás: Európai Gyógyszerügyi Hivatal)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés