hirdetés
hirdetés

Riadalom a vérnyomáscsökkentők miatt

A Népszava szerint egy kínai gyártó alapanyaga miatt függesztették fel 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását, de nem vonták vissza a már a betegeknél lévő gyógyszereket.

hirdetés
A lapot tájékoztató gyógyszerészek arról beszéltek, hogy sokan visszavitték a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőjüket, de miután a hatóság nem visszahívta, csak felfüggesztette egyes gyártási tételek forgalmazását – nem vehették vissza azokat. Az érintettek pedig nem értették, hogy mi a különbség a két intézkedés között. Mint ahogyan a betegek érdeklődésére a tárákban állók azt is csak valószínűsíteni tudták, hogy a feltételezett gyártási hiba nem befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát.
 
A Népszava ipari forrása az eset hátterét azzal világította meg, hogy a 27 szóban forgó terméket különböző gyárak állítják elő, de valamennyi ugyanabból a kínai forrásból vásárolja hozzá az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Tudomása szerint e jelzésre először a a cseh és lengyel hatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát.
 
Azt a helyzetet jól ismerő forrás sem tudta megtippelni, hogy ez a bizonytalan helyzet meddig tarthat. Annyit tett hozzá: jelen helyzetben az javasolható, hogy akinek megrendült a bizalma a már kiváltott gyógyszerében az keresse fel háziorvosát és vele konzultáljon az esetleges váltásról. A jelzett alapanyag más forrásból egyéb termékekben is elérhető. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy jelenleg nem áll olyan információ rendelkezésre, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be. Az OGYÉI honlapján olvasható közleményben is szerepel az az útmutatás, hogy akik az érintett gyógyszereket szedik "továbbra is folytathatják a terápiát."
(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés