hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

PRAC: vegyék fel a mellékhatások közé az átlagosnál erősebb menstruációs vérzést!

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) gyógyszerek alkalmazásárért felelős kockázatértékelési bizottsága, a PRAC azt javasolta, hogy a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcináinak esetében vegyék fel a mellékhatások közé az átlagosnál erősebb menstruációs vérzést – derült ki az EMA közleményéből, amit a Telex idéz.

hirdetés

A menstruációs zavar – ami a szokásosnál nagyobb mennyiségű vagy hosszabban fennálló vérzést takar – ismeretlen gyakoriságú, de előfordult az első és második dózis, valamint az emlékeztető oltás esetében is. A PRAC az adatok áttekintése után arra a következtetésre jutott: valószínűsíthető, hogy az erős menstruációs vérzés előfordulása összefüggésben áll ezekkel a vakcinákkal, ezért javasolta a terméktájékoztató frissítését.

A bizottság szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a menstruációs zavarok bármilyen hatással vannak a reprodukcióra és a termékenységre. Az EMA sürgősségi munkacsoportja által végzett áttekintés emellett kimutatta, hogy az mRNS-technológián alapuló vakcinák nem okoznak szövődményeket a várandós anyáknál és csecsemőiknél. Ugyanakkor az ügynökség a közleményében azt javasolja, hogy aki menopauza után tapasztalt vérzést, vagy aggódik a menstruáció megváltozása miatt, konzultáljon orvosával.

A bizottság végül kiemelte: az összegyűjtött adatok megerősítették, hogy a vakcinák előnyei nagymértékben meghaladják a kockázatokat, írja a lap.

(forrás: Telex)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés