hirdetés
hirdetés
2020. május. 31., vasárnap - Angéla, Petronella.
hirdetés

Óvatosan az Immodiummal!

Az FDA figyelmeztetést adott ki a loperamid túlzásba vitt vagy nem megfelelő alkalmazásából eredő életveszélyes szívproblémák rizikója miatt, közli az OTSZ Online.

hirdetés

A loperamid tartalmú hasmenés elleni készítmények (Magyarországon Imodium, Imodium Instant, Lopedium, Lopacut, Imorevin, Teva-Enterobene márkanéven forgalmazzák) vény nélkül is elérhetőek, az előírtnál nagyobb dózisok alkalmazása kardiotoxikus hatású lehet. Az FDA jelentése szerint súlyos szívritmus zavarok léphetnek fel a loperamid egyéb hatóanyagtartalmú, például a cimetidin, klarithromycin, erythromycin, gemfibrozil, itraconazol, ketoconazol, kinidin, kinin, ranitidin, ritonavir -tartalmú gyógyszerek együttes szedésekor. Fontos tudni, hogy a kinin és kinidin a tonikban is megtalálható, tehát semmiképp ne igyunk tonikot loperamid szedésekor!

Az FDA kiemelte, hogy a legsúlyosabb szívproblémák olyan esetekben fordultak elő, amikor szándékosan magas dózisban adagolták a loperamidot opioid elvonás tüneteinek önkezű enyhítése vagy eufória elérése céljából.

Két esettanulmányt közöltek az Annals of Emergency Medicine folyóiratban április 29-én, amelyben loperamid abúzust és következményes halált írtak le. A páciensek a szívfunkcióik intenzív támogatása ellenére a sürgősségi osztályra való érkezéskor elhaláloztak. Az FDA ezért felhívja az egészségügyi szakemberek figyelmét, hogy megmagyarázhatatlan szívpanaszok, beleértve a QT intervallum megnyúlását, torsades de pointes vagy egyéb ventrikuláris arrhytmiák, szinkópe vagy szívmegállás oka a loperamid szedése is lehet.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a loperamid abúzus céljából egyidejűleg adagolt egyéb szerek – amelyek célja a felszívódás vagy a vér-agy gáton való átjutás fokozása – gátolják a loperamid metabolizmusát és fokozzák az euforizáló hatását.

Ha loperamid mérgezés gyanúja merül fel, azonnal abba kell hagyni a szedését és megfelelő terápiát alkalmazni. Ha loperamid alkalmazás gyanítható, szükséges ellenőrizni a loperamid vérszintjét, amely specifikus módszert igényel.

A torsades de pointes egyes eseteiben, amikor a gyógyszeres terápia hatástalan, elektromos szívritmus szabályozás vagy kardioverzió alkalmazása válhat szükségessé.

A loperamid ajánlott dózisban és előírás szerinti alkalmazása biztonságosnak tekinthető.

 

Forrás: Medscape PharmacistsAnnals of Emergengy Medicine

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés