hirdetés
hirdetés
2021. március. 04., csütörtök - Kázmér.
hirdetés

Ősztől nálunk is lesz A és B vírust is tartalmazó influenza vakcina

A mianmari járványról, és a magyarországi halálozások okáról az Origo kérdezte Ócsai Lajost, a korábbi Országos Tisztifőorvosi Hivatal volt járványügyi főosztályvezetőjét.

hirdetés

Sokan meghaltak Mianmarban az új típusú A-H1N1-2009-es influenzavírus-fertőzésben. Ez a vírus 2009-ben jelent meg először, és fertőzött Ázsiában és Európában is. Előfordulhat, hogy úgy megváltozik ugyanaz az influenzavírus, hogy hiába volt már korábban járvány, hiába találkozott vele az ember szervezete, mégis belehalhat a fertőzésbe?

Ha a H1N1 vírussal találkozott már az ember szervezete, de közben a vírus genetikailag módosult, az illető ugyanúgy megbetegedhet, de olyan súlyos soha nem lesz a betegség, mintha az az ember kapja el, aki még soha nem találkozott ezzel a típusú vírussal. (...)

Mi a tapasztalata, ha Ázsiában és a Föld féli féltekéjén ilyenkor egy bizonyos típusú influenzavírus terjed, akkor ugyanez a típus fertőz majd télen Európában is?

Elképzelhető. Az Egészségügyi Világszervezet is általában az alapján állítja össze az aktuális évre az oltóanyagot, hogy milyen típusú influenzavírusok cirkulálnak a déli féltekén.

Milyen gyakran lehetnek más típusú influenzavírusok az oltóanyagban, mint amelyek valójában terjednek?

Ha megjelenik egy oltóanyag, és az ember beoltatja magát, az egy év és három hónapra ad biztonságos védelmet – feltéve, hogy ugyanazok a vírusok terjednek, amelyek az oltóanyagban vannak. Többször gondot jelentett viszont, hogy nem pontosan ugyanaz a típusú vírus volt az oltóanyagban. Mint például 2 éve. Akkor ugyanis, mire ideért az a bizonyos B típusú vírus, mutálódott, változott. Így rengeteg embert megbetegített – még a beoltottakat is.

Az A vírus esetében tíz évente egyszer fordul elő, hogy nem esik egybe az oltóanyagban lévő vírus és a cirkuláló vírus. A B vírusnál ez lényegesen gyakoribb. Ez a típusú influenzavírus a 90-es évek kezdetétől képes hasonló változásokra, mint az A vírus – ráadásul két fő fajtája is van. Ha az A vírus kezd cirkulálni, az dominanciára törekszik – minden más influenzavírust megpróbál kiszorítani. A B vírusnál viszont bármelyik filogenetikai vonala, vagyis bármelyik fajtája kezd el terjedni, nem törekszik egyeduralomra, kényelmesen megvan a másik típusú B vírus mellett, és hagyja, hogy az is terjedjen. Ilyenkor sajnos mind a kettő meg tudja betegíteni az embert, és úgy tűnik, nem hatásos az oltóanyag. Az idén ősztől éppen ezért Magyarországon is elérhető majd olyan oltóanyag, amelyben az A vírusokon kívül mind a két B vírus is benne lesz. (...)

A teljes beszélgetés

(forrás: origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés