hirdetés
hirdetés

Országszerte hiánycikk a HPV elleni oltás

Gyártási problémák miatt az egész országban hiánycikk a méhnyakrák kialakulásáért leggyakrabban felelős humán papillomavírus (HPV) elleni négy- és a legújabb kilenckomponensű oltás, a probléma pedig nemcsak hazánkat, hanem az egész régiót érinti – tudta meg a Magyar Nemzet.

hirdetés

Mások mellett az MSD gyógyszergyártó is megerősítette, hogy gond van az oltások előállításával. Mint mondták, bár tény, hogy általánosságban megnövekedett az igény a HPV-vakcinák iránt, jelenleg nem emiatt nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget. A vakcinagyártás rendkívül bonyolult folyamat, előfordulhatnak problémák, és ilyenkor nehéz újraindítani a rendszert – fejtették ki.

Hogy jelenleg egyik oltást sem lehet kapni, azért is probléma, mert a nők körében a méhnyakrák a leggyakoribb, évente közel 500 halálos áldozatot szedő HPV okozta megbetegedés, míg a férfiaknál nyelvgyöki rák alakul ki legtöbb esetben, amelyben tízből hatan életüket vesztik.

A betegség évekig lappanghat tünetmentesen. A HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért is, amellyel minden tizedik ember találkozik élete során legalább egyszer. Sokan nem tudják, de az óvszerhasználat sem nyújt elegendő védelmet, éppen ezért javasolják egyre többen a HPV elleni vakcina beadatását, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés