hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Országos a hiány a vényköteles szirupból

Januárban kifogyott a patikákból a gyermekeknek adható immunerősítő, az influenza terjedésével egyre többen keresik hiába. A Pénzcentrum rákérdezett a gyártónál, mikor lesz újra kapható.

hirdetés

A csaknem teljesen színtelen, gyümölcsös illatú szirupot kifejezetten a kisgyermekes szülők szokták keresni, bár felnőttek és gyermekek is egyaránt szedhetik. A termékhiány első jelei után az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is felvette a hiánygyógyszerek listájára. 

A gyógyszerész szerint a szernek nincs helyettesítő készítménye, viszont az OGYÉI adatbázisa sem tesz javaslatot termékhiány esetére, mivel "ugyanaz a gyógyszer más gyógyszerformában elérhető". Ez így igaz, a tabletta nem hiánytermék, viszont az orvos is sokkal szívesebben írja fel a gyümölcsízű szirupot, hiszen könnyebb lenyelni, és a gyermek is nagyobb kedvvel veszi be az orvosságot.

Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai elnök a Pénzcentrumnak azt mondta, hogy a patikák nem számítanak influenza kezelésére szolgáló termékek esetén gyógyszerhiányra, mivel a járvány minden évben hasonló időben tetőzik, ezért a gyógyszertárak előre fel tudnak készülni a megnövekedett igényekre.

Természetesen bármikor közbe jöhet egy váratlan gyártási gond, hatóanyag ellátási probléma, vagy adminisztrációs hiba, ami miatt egy termék egy ideig nem kapható. A lap megkerestük a termékhiány kapcsán a gyártót, az Ewopharma Hungary Kft.-t, és azt a tájékoztatást kapták, hogy a gyógyszerhiányt határidőre bejelentették a hatóság felé, a szirup pedig hamarosan újra kapható lesz.

Jelenlegi legjobb tudásunk szerint február 10-étől lesz újra elérhető a szirup – közölte dr. Galkó Zoltán a gyártócég ügyvezetője. Az OGYÉI adatbázisában ugyanez a dátum szerepel.

Csak idén januártól máig 94 termék esetén jeleztek hiányt a gyógyszerészeti hatóság felé. A szirup esetén viszont csak átmeneti termékhiányról van szó, míg számos készítmény esetében nem a szállítmányozásnál vagy raktározásnál akadtak el, hanem magával a gyártással van gond.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés