hirdetés
hirdetés
2020. július. 12., vasárnap - Izabella, Dalma.
hirdetés

Ópioid-igényt csökkentő fájdalomcsillapító(k)

A csípőprotézis műtétet követő korai posztoperatív analgéziára a per os ibuprofént javasolják.

hirdetés

A protézisbeültetéseket követően fellépő posztoperatív fájdalom csillapításában többféle hatóanyag kombinációját alkalmazzák. Elsősorban paracetamolt és/vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) adagolnak annak érdekében, hogy az ópioid-igény csökkenthető legyen.

A dániai PANSAID-vizsgálatban a különféle fájdalomcsillapító kezelések hatásosságát és biztonságosságát hasonlították össze.

Morfin + ibuprofén és/vagy paracetamol

Az 556 beteg bevonásával 6 klinikai vizsgáló centrumban végzett vizsgálat részeként a betegeket 4 csoportba randomizálták attól függően, hogy a csípőprotézis beültetését követő első 24 órában milyen gyógyszeres fájdalomcsillapításban részesülnek.

1. csoport: 1000 mg paracetamol + 400 mg ibuprofén

2. csoport: 1000 mg paracetamol + placebo

3. csoport: 400 mg ibuprofén + placebo

4 csoport: 500 mg paracetamol + 200 mg ibuprofén

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A különböző csoportokban alkalmazott per os gyógyszeres kezelést a műtétet követően 1 órával kezdték meg, és 6 óránként ismételték. A vizsgálat végpontjául egyrészt az a morfin-mennyiség szolgált, amit a beteg az első 24 órában – a páciens vezérelt analgézia (PCA) részeként – magának adagolt. Másrészt, a műtétet követő 90 napon belül regisztrálták az esetlegesen fellépő súlyos mellékhatásokat.

Per os posztoperatív fájdalomcsillapításra ibuprofén monoterápiát javasolnak

A különböző vizsgálati csoportokban a következő átlagos morfin-igényeket tapasztalták:

1. csoportban: 20 mg

2. csoportban: 36 mg

3. csoportban: 26 mg

4. csoportban: 28 mg

A statisztikai elemzések rávilágítanak arra, hogy a paracetamol + ibuprofén nagydózisú kombinációja (1000 mg + 400 mg) hatásosabb analgéziát kínál, mint az 1000 mg paracetamol önmagában. Ugyanakkor, a kisdózisú kombináció (500 mg paracetamol + 200 mg ibuprofén), illetve az önmagában alkalmazott 400 mg ibuprofén sem vezet szignifikánsan kisebb mértékű fájdalomcsillapításhoz. Ennek alapján, illetve a mellékhatások figyelembe vételével, a közlemény szerzői a korai per os posztoperatív fájdalomcsillapítás céljára az ibuprofén önmagában való alkalmazását javasolják.

(Forrás: JAMA)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés