hirdetés
hirdetés

Onkológiai gyógyszerek válhatnak elérhetetlenné

November elsejétől változást terveznek az olyan innovatív terápiák – köztük onkológiai készítmények – beszerzésében, amelyek azonos terápiás területre vonatkoznak. Attól kezdve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) vaklicit során választaná ki a befogadandó új gyógyszereket – értesült a Magyar Narancs.

hirdetés

A lap friss számában arról ír, hogy a magyarországi innovatív gyógyszerbefogadás, aminek eredményeként az állam dotálja a befogadott szer vásárlását, nagyon lassú. Tavaly például négy területen összesen 15 gyógyszer befogadását jelentették be októberben, de azok csak fél évvel később jutottak el a betegekhez. Ráadásul Magyarország a környező államoknál kevesebbet is költ erre a célra.

A közvetkező két évre vonatkozó új közbeszerzési módszer az Magyar Narancs forrása szerint még tovább rontana a jelenlegi helyzeten. Mert hiába gyógyítják ezt vagy azt a megbetegedést, a különféle gyógyszerek egymással nem helyettesíthetők, az új szabályozás mégis egy kalap alá venné őket.

A vaklicit során a NEAK árajánlatot kér a gyógyszergyártóktól lezárt borítékban, majd azzal a céggel köt szerződést, amelyik a legalacsonyabb áron kínálja a termékét. Így sok, azonos terápiás területre alkalmazható készítményt nem fogad majd be Magyarország, ezzel jelentősen megkurtítva a személyre szabott gyógyítás lehetőségét, írja a lapot idézve a Gépnarancs.

A jelenlegi elképzelések szerint a már kezelésben lévő betegek terápiáin nem kellene változtatni, az újakat viszont már nem lehetne a korábban befogadott, most viszont a támogatotti körből a magasabb áruk miatt kihulló gyógyszerekkel. Az új kiválasztási módszer ellen tiltakozik az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

(forrás: Magyar Narancs, Gépnarancs.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés