hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Nagyon olcsó a koronavírus elleni új amerikai védőoltás

A védőoltás ugyanazon a technológián alapul, mint például a Hepatitis B elleni védőoltás is. Egy adagot nagyjából 1,5 dollárból lehet legyártani, derül ki a hvg.hu összeállításából.

hirdetés

Miközben a világ a koronavírus omikron változatának terjedésére figyelt, nemrég egy nagyon fontos előrelépés történt a járvánnyal kapcsolatban. Az NPR amerikai közszolgálati rádió minapi jelentése szerint 2021 végén Indiában engedélyezték annak a koronavírus elleni vakcinának a használatát, ami segíthet megoldani a globális egészségügy egyik legnagyobb kihívását: hogyan lehet az alacsony jövedelmű országokat biztonságos, hatékony és megfizethető koronavírus elleni vakcinával ellátni – írja a hvg.hu.

A készítmény egy régi, bevált technológián alapul, többek között ezért is jóval könnyebben előállítható, mint a jelenlegi Covid-vakcinák. Ennek köszönhetően még az alacsony jövedelmű országok is képesek lesznek gyártani azt. A vakcina alapját jelentő technológiát nagyjából két évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki az amerikai George Washington Egyetem két kutatója, Peter Hotez és Maria Elena Bottazzi. A szakemberek olyan trópusi betegségek kezelésén és a megelőzésükre szolgáló vakcinán dolgoztak, amelyekkel kevesen foglalkoztak. Amikor azonban a 2000-es évek elején kitört a SARS-járvány, létrehoztak egy fehérje alegységű vakcinát.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott vírus fehérjéjét használják fel az oltóanyagban, ami a szervezetben immunválaszt generál, de nem okoz betegséget. Erre a technológiára épül például a Hepatitis B elleni védőoltás is.

A SARS elleni védőoltásra végül nem volt szükség, a koronavírus-járvány kirobbanásakor azonban újra elővették ezt a megoldást, majd elkezdtek azon dolgozni, hogy a Covid–19 ellen is használni lehessen. Hotez az NPR-nek úgy nyilatkozott, a megoldásra megpróbálták felhívni a döntéshozók figyelmét, ez azonban nem sikerült, a fókusz ugyanis az innováción volt. Pedig a szakember szerint létezik egy könnyen elérhető alternatíva, amivel az egész világot olcsón és gyorsan be lehetne oltani.

A szakemberek ezért az alacsony jövedelmű országok felé fordultak, a technológiát pedig adományokból tökéletesítették. A kifejlesztett vakcina nagyjából 1,5 dollárba, vagyis körülbelül 450 forintba kerül.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés