hirdetés
hirdetés

Mi fokozhatja az antituberkulotikumok hatását?

Az antituberkulotikumok mellett adjuvánsként alkalmazható szerek között a C-vitamin, az N-acetilcisztein és a fenotiazin alkalmazása is felmerülhet.

hirdetés

A tuberkulózis elleni szerek hatásosságának a növelése, a rezisztenciára tekintettel, központi fontosságú kérdés. Nemrégiben publikált eredményű állatkísérletek és sejtvonalakon végzett vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy aszkorbinsav jelenlétében az izoniazid és a rifampicin rövidebb időn belül kifejti a hatását.

Rövidebb idő alatt Mycobacterium-mentesek lesznek a sejtvonalak

Mycobacterium tuberculosis baktériumokkal fertőzött egerek és sejtvonalak kezelését New York-i kutatók három különféle terápiás megoldással kísérelték meg. Izoniazid és rifampicin kombinációját alkalmazták C-vitaminnal vagy anélkül, illetve harmadik terápiás alternatívaként önmagában aszkorbinsavas kezelést vetettek be. Négy, valamint 6 hét elteltével vizsgálták azt, hogy vannak-e jelen kórokozók az állatban, sejtvonalban, illetve Mycobacterium-ra nézve steril-e az állat/sejtvonal.

Az eredmények alapján a C-vitamin antituberkulotikus kezelés melletti alkalmazása 7 nappal rövidítette le azt az időt, ami a sejtvonal Mycobacterium-mentesítéséhez szükséges.

Már korábbi eredmények is utaltak arra, hogy a nagy dózisú C-vitamin a tuberkulózis-baktériumok elleni terápia hatását fokozhatja. 2013-ban in vitro vizsgálatokkal támasztották  alá a C-vitamin + izoniazid kombináció kedvező hatását; a hatás magyarázatául a Fenton-reakciót hozták fel. Ennek révén a C-vitamin vas jelenlétében számos olyan reakciót segít elő, ami a baktériumok elöléséhez vezet. Úgy tűnik tehát, hogy az aszkorbinsav nem direkt antimikrobiális hatása, hanem az antituberkulotikumok hatását citotoxikus reakciókkal segítő jellege miatt funkcionálhat adjuváns szerként a Mycobacterium-ok elleni kezelésekben.

A C-vitaminnál is jobban hathatnak a tiolok

A nagy dózisú C-vitamin adjuváns antituberkulotikumként való alkalmazását humán vizsgálatokban eddig még nem tanulmányozták. Elsősorban az a kérdés, hogy mekkora dózisú kezelésekre lenne szükség. Bár a C-vitamin-terápia kedvező költségvonzatát és a nagy dózisokban alkalmazott aszkorbinsav mellékhatásprofilját viszonylag jól ismerve a C-vitamin ilyen irányú alkalmazása eredményre vezető lehet, további vizsgálatokra van szükség.

Tuberkulózis esetén a C-vitaminnál jelenleg megalapozottabbnak tűnik a kismolekulás tiolok közé tartozó N-acetilcisztein adjuváns szerként való adagolása. Az erős antioxidánsként ismert N-acetilcisztein ilyen irányú szerepét is nemrégiben kezdték vizsgálni.

A fenotiazin alkalmazása is felmerült

Az elsővonalbeli szerként alkalmazott antituberkulotikumok hatását erősítő szerek között korábban a fenotiazint is említették. 2016-os eredmények szerint a neuroleptikum valószínűleg olyan módon potencírozza az antituberkulotikumok hatását, hogy magasabb intracelluláris antituberkulotikum-szintek létrejöttéhez járul hozzá.

(Forrás: DZK, Deutsches Aerzteblatt, PNAS)

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés