Melyik hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentő a legjobb?

A kisdózisú tiazidok kedvező hatását magas fokú evidencia támogatja, az ACE-gátlók helyett azonban – a mellékhatásspektrumokat figyelembe véve – érdemes lehet zartánokat választani.

hirdetés

Melyik hatástani csoportba sorolt vérnyomáscsökkentő hatóanyagok bizonyulnak a leghatékonyabbnak? Melyik hatóanyagcsoportra jellemző a legnagyobb fokú tolerálhatóság? Mi minősüljön első vonalbeli szernek? Egy nemrégiben publikált közlemény és egy – több mint 58000 hipertóniás beteg bevonásával készült – meta-analízis könnyíti meg a döntéshozatalt.

Eljött a zartánok ideje

Az angiotenzin-konvertáló enzimet gátló hatóanyagok (ACE-gátlók) helyett racionális választás az angiotenzin-II-receptor gátlószereinek, az ún. zartánoknak az adagolása. Prof. dr. Franz Messerli és munkacsoportjának a Journal of the American Academy of Cardiology folyóiratban megjelent ajánlásából kiderül, hogy a két hatástani csoportba sorolt vegyületek terápiás hatása nem mutat jelentős eltéréseket, ugyanakkor az angiotenzin-II-receptor antagonisták jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek. Az ACE-gátlók és a zartánok vérnyomásra, összhalálozásra, kardiovaszkuláris elhalálozásra, illetve szívelégtelenség- szívinfarktus- vagy stroke miatti elhalálozási gyakoriságra kifejtett hatása körülbelül azonos.    Ellenben, az angiotenzin I angiotenzin II-vé alakulását gátló ACE-gátlók a szintén ugyanezen az enzimen keresztül zajló bradikinin-bontást is akadályozzák. A bradikinin felszaporodása vezet az ACE-gátlóknál tapasztalt leggyakoribb mellékhatáshoz, a száraz köhögéshez. Továbbá, a hisztaminhoz hasonló szerkezetű bradikininnel magyarázható az ACE-gátlók jelentette angioödéma-rizikó is; az angiotenzin-II-nek a receptorához való kötődését gátló zartánok ezt a rizikót nem hordozzák magukban.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Több mint 58 ezer hipertóniás beteg kezeléséből levont következtetések

Az ACE-gátlókon és a zartánokon kívül egyéb hatástani csoportba tartozó hipertónia esetén alkalmazható szerek hatását vetette össze egy 2018-ban közölt, 24 korábbi klinikai vizsgálat eredményeit összegző Cochrane meta-analízis (n=58040). A vizsgálat legfőbb megállapításai a következők:

  • magas szintű evidencia támogatja a kisdózisú tiazidok összmortalitást, kardiovaszkuláris mortalitást, stroke, valamint koronáriás betegség miatti elhalálozást csökkentő hatását.
  • az ACE-gátlók esetében az összmortalitásra, kardiovaszkuláris mortalitásra, stroke, valamint koronáriás betegség miatti elhalálozásra kifejtett kedvező hatást csak alacsony–közepes szintű evidencia támasztja alá.
  • alacsony-közepes szintű evidencia alapján a magas dózisban adagolt tiazidok mérséklik a stroke miatti elhalálozást és a kardiovaszkuláris mortalitást, de nem csökkentik az összmortalitást.
  • alacsony-közepes szintű evidencia támogatja a béta-blokkolók stroke miatti elhalálozást és kardiovaszkuláris elhalálozást csökkentő hatását, ugyanakkor nem igazolt azok összmortalitást és koronáriás betegség miatti elhalálozást csökkentő hatása.
  • a kalcium-csatorna blokkoló hatóanyagoknál alacsony evidencia-szintű azok stroke-ra, valamint kardiovaszkuláris események gyakoriságára kifejtett kedvező hatása, illetve nem igazolt azok koronáriás szívbetegséget és összmortalitást csökkentő hatása.

Összességében: a kis dózisú tiazidok adagolása valamennyi vizsgált végpont szempontjából kedvező hatású a mérsékelt vagy súlyos hipertóniában szenvedő felnőtt betegeknél. Az ACE-gátlók és a kalcium-csatorna blokkoló hatóanyagok terápiás hatása ehhez hasonló lehet, azonban ezeknél a hatóanyagoknál alacsonyabb szintű evidencia áll csak rendelkezésre ebben a tekintetben. A Cochrane-review alapján a béta-blokkolók és a nagy dózisú tiazidok hatása alulmarad a kisdózisú tiazidokéval szemben a vizsgált végpontok tekintetében.  

Forrás: JACC, Cochrane Database Syst. Rev.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Minden év elején van egy csendesebb időszak az ünnepek után, amikor kényelmesen hátra dőlhetünk, és felmérhetjük, hogy mi történt velünk az előző évben, és hogy milyen kihívások várnak ránk az előttünk álló esztendőben.