hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

Megint nem lehet kapni K-vitamint

Az újszülöttek számára kötelező szer elérhetősége az elmúlt hetekben vált bizonytalanná. A védőnők és az orvosok megpróbálják begyűjteni a családoknál megmaradt ampullákat, hogy azokat aztán tovább-adhassák, közli az ATV honlapja.

hirdetés

Az ország különböző részeiről, anyukák tucatjai próbálnak a közösségi oldalakon segítséget kérni, mert nem tudják beszerezni a gyógyszertárakban, az újszülött babájuknak szükséges K-vitamint. Már több csoportot is létrehoztak a szülők, kizárólag a Konakion injekció miatt, sőt néhány védőnői szolgálat is a közösségi oldalon, próbálja begyűjteni a családoknál feleslegben maradt ampullákat.

Tavaly májusban kezdődtek a gondok a K-vitamin injekcióval, amikor az egyik legnagyobb külföldi cég, leállította a gyártást. Bizonyos időközönként ugyan sikerül kisebb mennyiséget behozni külföldi raktárakból, ez azonban hosszú távon nem tudja biztosítani a szükséges mennyiséget. Marjai Tamás, a miskolci Szent Antal gyógyszertár vezetője az ATV híradójának elmondta: ők is kifogytak a K-vitamin injekcióból, és annak ellenére, hogy folyamatosan próbálkoznak, nem tudják beszerezni az ampullát a nagykereskedőktől.

Az újszülöttek a legelső K-vitamin adagot születésük után, azonnal a kórházban kapják meg. A következőt egyhetesen, már otthon kell beadni. Aztán a kizárólag anyatejes babáknak féléves korukig havonta ismételni kell.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a szer hektikus elérhetősége miatt az érintettek között egy speciális gyakorlat alakult ki az elmúlt hónapokban, a szülőktől egyszerűen begyűjtik a feleslegessé vált ampullákat, hogy azokat aztán továbbadják.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetet a híradó megkeresésére azt írta, a készítményből jelentős mennyiségű szállítmány érkezett a legnagyobb hazai nagykereskedőhöz, amely a következő napokban a patikákban is elérhető lesz. A kórházakat pedig nem érinti a K-vitamin hiány, közli a lap.

(forrás: ATV)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés