hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Még várni kell a hazai gyógyszerre

A koronavírus ellen hatékonynak tűnő, már ismert orrspray-hatóanyagot egyelőre a laboratóriumban vizsgálják – mondta az InfoRádióban a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának vezetője.

hirdetés

"Az osztrák Cebine biotechnológiai céggel a járvány közepén elkezdtünk egy olyan vizsgálatot, amelynek az volt a lényege, hogy már meglévő gyógyszeralapanyagokat és hatóanyagokat tesztelünk a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ezek a hatóanyagok közül az egyik, az azelasztin nagyon jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését" – mondta az InfoRádióban Jakab Ferenc.

A virológus közölte, még csak laboratóriumi kémcsőkísérleteknél tartanak, de azt tapasztalták, hogy ezzel a hatóanyaggal kezelve a vírusos sejteket drasztikusan csökkent a fertőzött sejtek száma. Ráadásul az is megfigyelhető volt, hogy a jelenleg orrspray-ben alkalmazott dózisnak a töredéke már hatékony volt a vírusfertőzéssel szemben. Ha a klinikai vizsgálatokban is igazolódik a hatóanyag hatásossága, akkor a betegek kezelésében is fontos szerepet kaphat.

"Ez a hatóanyag nem véd meg a vírusfertőzéstől, csak a már megfertőződött emberek szervezetében segíthet, de egyelőre csak így feltételes módban – hangsúlyozta Jakab Ferenc, és hozzátette: – Nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy ne rohanjon a patikába, és ne vásárolja fel szegény allergiások elől most az orrspray-t, mert nem véd meg a vírusfertőzéstől."

A virológus szerint azért is ígéretes ez a kutatás, mert ez egy engedélyezett, forgalomban lévő hatóanyag, ezért ha a klinikai vizsgálatok is igazolják a laboratóriumi eredményeket, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban lehet bevonni a terápiás célú alkalmazásba.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés