hirdetés
hirdetés
2023. január. 30., hétfő - Martina, Gerda.
hirdetés

Még hiánycikk a HPV-vakcina, előfoglalást vezettek be

A VG szerint február végéig még biztosan nem lesz elérhető a patikákban az a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás, amelyet az MSD Pharma Hungary Kft. gyárt.
hirdetés

A gyógyszercég azt közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel, hogy a Gardasil 9 a közforgalmú gyógyszertárakban nem, de az állami ellátás keretein belül elérhető. Vagyis a 12 éves fiúk és lányok oltásához elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, így a tavasszal a tinédzserek megkaphatják a második védőoltást.

A gyógyszercég nyerte a 3,4 milliárd forintos pályázatot, amellyel a nemzeti immunizációs program keretében a fiatalok számára biztosítja a HPV elleni védőoltást. Ez a tender már lejárt, de az MSD Pharma azt közölte a Világgazdasággal, hogy a megkezdett oltási programok folytatására készülnek Magyarországon is.

A vakcinára a közforgalomban nagy a kereslet, a Nemzetközi Oltóközpont Kft. rendelőjében évente több száz HPV-vakcinát adnak be, a fiatal felnőttek és az idősebb korosztály is egyre gyakrabban kéri az oltást. A cég a vakcinahiány miatt úgy döntött, hogy előfoglalást vezet be, jelenleg 120 aktív előfoglalásuk van.

Ezért a szolgáltatásért egyébként tízezer forint többletköltséget számol fel az oltóközpont, a vakcina szabadáras, 49–59 ezer forint közötti áron kapható. Az oltóközpont azt írta lapunknak, hogy a közelmúltban csupán harminc darab vakcinához jutottak hozzá, ezzel az első tíz jelentkező oltását el is végezték decemberben és január­ban. A felnőttek esetében az oltássorozat három injekcióból áll, a tinédzsereknek pedig kettő kell a védettséghez.

A gyógyszercég a lap megkeresésére azt közölte, hogy közforgalomban a vakcina valószínűleg csak tavasszal lesz elérhető, de pontos dátumot nem tudott mondani. A hiány okai között megjelölte, hogy világszerte megnőtt az igény a HPV-vakcinára, közli a VG.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés