hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Lehet, hogy kidobhatjuk a sztatinokat?

Bár általánosan elfogadott a sztatin-kezelés a koleszterinszint csökkentésére, és így a későbbi szövődmények megelőzésére, nem olyan egyértelmű ez az összefüggés, mint korábban gondolták, írja a hvg.hu.

hirdetés

Ez egyúttal kérdéseket vet fel a sztatinok hatékonyságával kapcsolatban is, amennyiben azokat kifejezetten a szív- és érrendszeri problémák megelőzésére írják fel.

A sztatinok roppant „népszerűek” sok országban, korábbi kutatások szerint például az 50 év feletti írek mintegy harmada szed ilyen orvosságot. A mostani kutatás viszont azt állítja, hogy az LDL-szint sztatinokkal történő csökkentése nincs meggyőző hatással a szív- és érerndszeri betegségek kimenetelére, például a szívinfarktusra. Egyenesen úgy vélik, hogy a sztatinok szedésének általános előnye valójában csekély lehet, és az egyén személyes kockázati tényezőitől függően változhat.

A kutatók most azt javasolják, hogy ezt az új információt frissített klinikai irányelveken és szabályzatokon keresztül közöljék a betegekkel is. A kutatási eredményeket a JAMA Internal Medicine folyóiratban tették közzé a szakemberek, hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés