hirdetés
hirdetés
2021. március. 04., csütörtök - Kázmér.
hirdetés

Kötelezővé tennének egyes vakcinákat

Hazánkban egyelőre nem kell tartani a Romániában kitört kanyarójárványtól, ám vannak olyan betegségek, melyek ellen jelenleg ajánlott, rendkívül drága védőoltás érhető el. Ezeket a a Magyar Nemzetnek nyilatkozó szakértő szerint kötelezővé kellene tenni.

hirdetés

Magyarországon jelenleg nem kell tartani a kanyarójárványtól, hála a megfelelő átoltottságnak. A betegség azonban gyorsan terjedhet, ha nem immunis a szervezet. Elég, ha néhány percig egy légtérben tartózkodik valaki a fertőzött személlyel – közölte a lappal Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője.

Ócsai Lajos szerint bár megfelelő a hazai oltási rend, vannak olyan vakcinák, amelyek jelenleg csupán ajánlottak, ám azokat kötelezővé kellene tenni. Ilyen a bárányhimlő elleni vakcina, a betegségből ugyanis évente 40 ezer fertőzést is regisztrálnak Magyarországon, és a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina, mely a méhnyakrák bizonyos típusai ellen véd. Utóbbit egyébként a 7. osztályos lányok ingyenesen megkaphatják, amennyiben kérik.

Mivel nem kötelező, hanem ajánlott oltásokról van szó, az említett kivételtől eltekintve fizetni kell értük a patikákban. A bárányhimlő esetében 18-20 ezer forint körüli összeget, míg a három oltásból álló négykomponensű HPV-vakcináért összesen 54 ezer forintot, a kilenckomponensűért pedig 84 ezer forintot.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés