hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Korlátozta az FDA a Johnson & Johnson vakcinájának használatát

Az élelmiszer- és gyógyszerhivatal (FDA) korlátozta a Johnson & Johnson Covid-19 vakcina használatát, miután felülvizsgálta az életveszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát, írja a Portfolio.

hirdetés

A J&J oltását mostantól csak olyan felnőtteknek engedélyezik, akik számára más oltás nem áll rendelkezésre, illetve más oltás orvosilag nem engedélyezett, vagy akik nem hajlandóak más oltóanyagot elfogadni. Az FDA azt követően döntött így, hogy a J&J oltássával oltott több millió ember között 60 esetet találtak, akik közül kilenc halálesetet állapítottak meg a trombózis egy bizonyos fajtájával (trombocitopénia, alacsony vérlemezkeszám) kapcsolatban.

A véralvadási kockázat miatt a CDC decemberben azt ajánlotta a betegeknek, hogy a Johnson & Johnson oltás helyett válasszanak más oltóanyagot. A J&J közölte, hogy frissítette a vakcinájához tartozó adatlapot, hogy felhívja a figyelmet a kockázatra. Áprilisában ideiglenesen szüneteltették a J&J oltóanyagának használatát, hogy kivizsgálják a véralvadási betegség kockázatát. A hatóságok még ugyanabban a hónapban engedélyezték az egyadagos oltás újbóli alkalmazását, mondván, hogy az előnyök meghaladják a kockázatokat. A felfüggesztés miatt mégis sokan a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltásokat választották.

Az FDA közölte, hogy nemcsak az eddig megerősített véralvadási esetek száma miatt döntött a vakcina használatának korlátozása mellett. A betegek állapota hirtelen, gyorsan romolhat, még akkor is, ha az orvos időben diagnosztizálja őket, közli a The Wall Stree Journal nyomán a lap.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés