hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Korlátozná az EMA a baktérium lizátumok alkalmazását

A jövőben a baktériumok lizátumait csak légúti megbetegedések profilaxisa céljából lenne szabad alkalmazni, a pneumonia kivételével.

hirdetés

A különféle baktériumok (pl. Haemophilus influenzae, Streptococcus (Diplococcus) pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ssp. pneumoniae és ssp. ozaenae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes és sanguinis (viridans), Moraxella (Branhamella/Neisseria) catarrhalis) lizátumát Európa-szerte alkalmazzák a légúti megbetegedések profilaxisára és kezelésére, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. A bakteriális eredetű extraktumok az antigénjeik révén az immunválaszt stimulálják, és ilyen módon erősíthetik az immunvédekezést.

Terápiában és profilaxisban egyaránt használták a lizátumokat – eddig

A baktérium lizátumok indikációi között jelenleg a következők szerepelnek:

  • visszatérő alsó és felső légúti fertőzések megelőzése,
  • krónikus bronchitis vagy enyhe COPD akut fellángolásainak kiegészítő kezelése,
  • akut légúti fertőzések kiegészítő kezelése antibiotikum terápia mellett.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Kételyek a terápiás hatásosságot illetően

Az utóbbi időben kérdések merültek fel a baktérium lizátumok alkalmazásának hatásosságát illetően. 2005-ben Franciaországban a negatív kockázat-haszon elemzési eredmények miatt visszavonták a bakteriális lizátumok engedélyeit. Az olaszországi gyógyszerhatóság (L’Agencia Italiana del Farmaco) 2012-ben jutott arra a következtetésre, hogy a rendelkezésre álló vizsgálati eredmények nem támogatják ezeknek a szereknek a használatát. Miután Németország – a Paul-Ehrich Institut-ban kapott eredményei alapján – is Franciaország és Olaszország mellé állt, az EMA megkezdte a felülvizsgálati folyamatot.

Korlátozó döntést hozott az EMA CHMP

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Humán Alkalmazásra Szánt Készítmények Bizottságának (CHMP) döntése értelmében a jövőben korlátozásokat vezetnének be, és a baktérium lizátumokat csak a légúti megbetegedések megelőzésére (pneumonia kivételével) lehetne használni.

Az EMA CHMP indoklása alapján jelenleg nem áll rendelkezésre kellőképpen robosztus evidencia az egyéb indikációkban való alkalmazás hatásosságát illetően.

A gyártókat arra kérték, hogy új klinikai vizsgálatok eredményeivel szolgáljanak 2026-ig a vonatkozó gyógyszerek hatásosságát és biztonságosságát illetően.

Hazánkban forgalmazott gyógyszereket is érintenek a változások

Baktérium lizátum-tartalmú gyógyszer Európa számos országában jelen van, különböző márkaneveken; Magyarországon – Broncho-Vaxom néven – kemény kapszula és por belsőleges oldathoz formákban vényköteles gyógyszerekként.

 

Forrás:

EMA

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés