hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Kockázatosak a népszerű fájdalomcsillapítók

Kiszámolták a kutatók, hogy mekkora a kockázata a szívrohamnak és a stroke-nak, ha bizonyos fájdalomcsillapítókat huzamosan szed valaki magas vérnyomás mellett, írja a Daily Mail alapján a Figyelő.

hirdetés

A kutatók az ibiprofén, a diklofenák, celekoxib, naproxén és a mefenaminsav hatóanyagot tartalmazó, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket vizsgálták. Ezek a hatóanyagok orvosi ellenőrzés nélkül is hozzáférhetőek.

A tajvani szakértők a hatóanyagok szívre gyakorolt veszélyeit figyelték, és arra a következtetésre jutottak, hogy az általuk tesztelt öt különböző gyógyszer négy héten belül befolyásolhatja a szívműködést, ám egyesek veszélyesebbek, mint mások.

5600 fős, magasvérnyomás-betegségben szenvedő felnőtt mintáját vizsgálták és értékelték az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítóval járó súlyos kardiovaszkuláris esemény esélyeit. Azt találták, hogy az ibuprofent szedők közül átlagosan 330 felnőttből 1 ember négy héten belül szívrohamot vagy stroke-ot kap. A celekoxib ennél is súlyosabb mutatókkal bír, 105-ből egy ember fog szívrohamot kapni. A mefenaminsav esetén az arány 1:394, a diklofenák 1:245, a naproxén 1:214 arányt mutatott, közli a lap.

(forrás: Figyelő Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés