hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 27., vasárnap - Adalbert.
hirdetés

Kétséges a sztatinok primer prevenciós haszna

Alacsony kardiovaszkuláris kockázat esetén nem egyértelmű, hogy kell-e primer prevenciós célból sztatinokat adni, közli az OTSZ Online.

hirdetés

A kardiovaszkuláris betegségek primer prevenciójára használt sztatinok körüli ellentmondásokat ismét felkapta a tömegmédia, mivel egy cikk szerint a sztatinok alkalmazása alacsony kockázatú betegeknél a „low care value” mintapéldája, azaz vannak olyan betegek, akik számára van ugyan kevés előnye, viszont potenciálisan ott vannak a szer esetleges káros mellékhatásai, ráadásul a felesleges sztatin-szedés miatt kárba vész az egészségügyre fordítható források egy része is. A publikus érdeklődést kiváltó BMJ cikkben dr. Paula Byrne (National University of Ireland, Galway) és munkatársai annak jártak utána, hogy kik használnak sztatinokat és miért, továbbá vizsgálták, hogy a sztatin-szedés milyen előnyökkel jár, kiváltképp azoknál, akiknek kimutatható szívbetegségük van vagy volt.

„Számításaink szerint az alacsony, vagy mérsékelt kockázatú személyeknél naponkénti preventív sztatin szedéssel a kockázat-csökkentés nem éri el azt a küszöbértéket, amiért érdemes lenne alkalmazni.” Ennek ellenére sok orvos rendületlenül írja szinte minden középkorúnál idősebb betegének a szert, és számos beteg kifejezetten kéri is azt. A fent említett CTT adatai szerint minden, 5 évig sztatint-szedő 10.000 személyből 5-nél izomkárosodás, 50-100-nál diabetes, 5-10 esetben pedig vérzéses stroke alakul ki. Vannak olyan adatok is, melyek szerint 10.000 sztatin-szedőre 530-nál is több miopátiás esemény esik.

További vizsgálatok szükségesek az előnyök és a hátrányok pontosabb felméréséhez. A háziorvosokkal tudatosítani kell, hogy alacsony kardiovaszkuláris kockázatú személyeknél a sztatinok primer prevenciós célra történő felírását jól meg kell fontolni, és a beteg állapotának függvényében kell szedésének ajánlásáról dönteni.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés