hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Két SMA-s beteg meghalt, miután megkapta a gyógyszert

Az Index szerint mind a két SMA-s betegnél akut májelégtelenség alakult ki közvetlenül azután, hogy megkapták a Zolgensma nevű gyógyszert – ezt maga a gyártó, a Novartis jelentette be nemrég.

hirdetés

Két SMA-ban szenvedő beteg is akut májelégtelenségben vesztette életét közvetlenül azután, hogy megkapták a gerincvelői izomsorvadás esetében alkalmazott Zolgensma nevű gyógyszert – írta meg a Reuters. Az esetet maga a gyógyszer forgalmazója, a Novartis nevű gyógyszergyártó cég jelentette. 

Az értesülések szerint a vállalat már jelezte az esetet olyan piacok egészségügyi hatóságainak, ahol szintén használatban van a gyógyszer, illetve a különböző egészségügyi szakembereket is tájékoztattak már a fejleményekről. Ugyanakkor a gyógyszer jelentette előnyök még így is túlsúlyban vannak az esetleges kockázatokhoz képest – vélekedett a cég. 

A klinikai tesztek azt mutatták, hogy a májenzim értékeinek a növekedése, illetve a hányás a leggyakrabban  tapasztalt tünet, hosszú távon azonban súlyos májkárosodás is jelentkezhet. A tesztidőszak alatt meghalt egy európai kisgyermek, a boncolás azonban megállapította: a halálát nem a gyógyszer okozta.

További részletek

(forrás: Index)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés