hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Kell-e antibiotikum, ha baktériumok vannak a vizeletben?

A baktériumok vizeletben való jelenléte nem indokolja az antibiotikum-terápiát, amennyiben a húgyúti fertőzés tünetei nem lépnek fel a betegnél. Sőt, a kolonizáció még akár hasznos is lehet.

hirdetés

„Különbséget kell tenni a bakteriuria és a húgyúti fertőzések között”, mondja dr. Kurt Naber, a neves Müncheni Műszaki Egyetem professzora. A baktériumok vizeletben és húgyutakban való jelenléte nem minden esetben társul panaszokkal. Tény azonban, hogy bizonyos esetekben már alacsony baktériumszám, például milliliterenként mintegy 100 uropatogén Escherichia coli vizeletben való jelenléte is cystitist vált ki.

Nem kell antibiotikumhoz nyúlni, ha nincsenek panaszok

Amennyiben a beteg nem tapasztal tüneteket, a baktériumok vizeletben való jelenléte nem teszi szükségessé az antibiotikus kezelést. „Az aszimptomatikus bakteriuria esetén alkalmazott antibiotikumok többet árthatnak, mint használnak” – magyarázza dr. Naber. Különböző életkorú nőkkel végzett klinikai vizsgálatok támasztják alá azt, hogy az antibiotikum-kezelés ilyen esetekben nem jár előnyökkel, sőt, éppen ellenkezőleg, a szimptomatikus húgyúti fertőzések megjelenését vonhatja maga után. A magyarázat egyszerű: amennyiben a nem vagy kevésbé patogén baktériumokat elpusztítják, helyet kapnak az infekciót kiváltó patogén mikroorganizmusok.

A terhesség és az urológiai beavatkozások kivételt jelentenek

Kivételt jelentő eset a terhesség, illetve a traumatizáló urológiai beavatkozásokat követően kialakuló bakteriuria, amikor szükség van antibiotikumok adására.

Ha katéteres betegnél lép fel bakteriuria…

A katéteres pácienseknél kialakuló bakteriuria kezelése sem indokolja az antibiotikum-terápiát. Amennyiben azonban láz vagy fájdalom jelentkezik a katéteres betegnél, az antibiotikum-terápiát el kell kezdeni. Egyértelmű, hogy ilyen esetekben – az esetlegesen kialakult bakteriális biofilm miatt – a katéter eltávolítása, és indikációjának felülbírálata is szükséges.

Milyen antibiotikumok közül lehet válogatni?

A nem-komplikált húgyúti infekciók kezeléséről szóló aktuális irányelvek már nem elsőként választandó antibiotikumként kezelik a ciprofloxacint és a többi fluorokinolon vegyületet.

A nemzetközi szakmai ajánlásokkal összhangban az FDA megadja azokat a hatóanyagokat, amik a nem-komplikált húgyúti fertőzések kezelésére javasoltak: trimetoprim+szulfametoxazol kombinációt javasol, amennyiben a rezisztencia-ráta 20 százalék alatti, továbbá a nitrofurantoin, illetve a foszfomicin szintén elsőként választandó szerek.

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés