hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Itt a gyógyszer az Alzheimer-kór ellen?

Az Alzheimer-kór ellen Kínában már piacra dobtak egy olyan, tengeri algából kivont összetett szénhidrátot, úgynevezett poliszaharidot, az oligomannátot, ami megakadályozza a fehérjék felhalmozódását a sejtek felszínén, írja a Növekedés.hu.

hirdetés

A koronavírus-járvány miatti elhalálozások okán ismét a figyelem középpontjába került az időskor demencia, mert sok elhunyt Alzheimer-kórban, vagy más hasonló betegségben szenvedett. 

Az Alzheimer-kór több okból alakulhat ki. Lehet ennek alapja valami életviteli probléma, például a túlzott cukorbevitel, de akár egyszerűen a magas kor is – mondta a Növekedés.hu-nak Letoha Tamás kutatóorvos, a szegedi Pharmacoidea Kft. vezetője.

A lényeg, hogy a modern világban az emberek életminősége javul, ami nagyobb kalóriabevitellel jár együtt, s ennek eredményeként nagyobb valószínűséggel alakulhat ki anyagcsere-zavar, amely az Alzheimer-kórral kéz a kézben jár. Szakmai körökben hármas típusú cukorbetegségnek is hívjuk a kórt - véli a szakember.

Azt már bizonyított, hogy az agyban feldúsuló fehérjék kóros aggregációja által kiváltott idegsejt pusztulásnak köszönhető a kór. Az igazolt betegek számának növekedéséhez ezen túl hozzájárul az orvostudomány fejlődése is, hiszen ma már olyan képalkotó és molekuláris diagnosztikai eszközökkel rendelkezünk, amelyek segítségével sokkal több esetre derül fény, mint korábban.

Azt már tudjuk, hogy a sejtek felszínén megjelenő cukrozott fehérjéknek – azaz olyan fehérjéknek, amelyeknek szénhidrát oldalláncai vannak – komoly szerepe van a betegség kialakulásában. Ezek a negatív töltésű fehérjék ugyanis magukhoz vonzanak bizonyos fehérjéket, amelyek így az idegsejtek felszínén kicsapódnak.

Személy szerint úgy vélem, hogy az idegsejtek felszínén megnövekedett mennyiségű cukrozott fehérjéknek nagyobb szerepük van az egész folyamatban, mint az aggregációra alkalmas fehérjék típusának. Kutatásaink során ki tudtuk mutatni, hogy ezek a cukrozott fehérjék nem csupán az idegsejtek, hanem más sejtek esetében is elindítják a fehérje aggregációt.

Azért nagy jelentőségű ez a felfedezés, mert az általános szakmai vélemény eddig úgy tartotta, hogy ez a kóros aggregáció bizonyos fehérjék belső sajátossága. Ami igaz is, de a folyamatot az idegsejtek felszínén megnövekedett mennyiségű cukrozott fehérjék katalizálják, hiszen ezekhez kapcsolódni tudnak az aggregációra hajlamos fehérjék, így a cukrozott fehérjék az idegsejtek felszínén mintegy kristályosodási gócot képeznek más fehérjék kóros aggregációjához. Ahhoz, hogy megfejtsük az Alzheimer-kór titkát, a cukrozott fehérjék idegsejtek felszínén történő feldúsulásának részletes okait kell megérteni. 

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés