hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

Ígéretes immunterápia áttétes kasztrációrezisztens prosztatarákban

A Michigan Egyetem kutatói olyan multi-tirozin-kináz gátlóra bukkantak, amely képes immunterápiára érzékennyé tenni az igen nehezen kezelhető metasztatikus kasztrációrezisztens prosztatarákot.

A Nature Cancer folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók arról számolnak be, hogy csaknem 170 potenciális hatóanyag közül választották ki az ESK981 nevű, fázis I. vizsgálatokban már vizsgált, és biztonságosnak talált molekulát. Sejtvonalakban és állati modellszervezetekben az ESK981 sikeresen gátolta a tumorok növekedését, ám a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy ezt milyen biokémiai útvonalak befolyásolásával éri el.

Fotó: archív
Fotó: archív

Kiderült, hogy a hatóanyag egymagában is kombinált terápiaként viselkedik: egyrészt a daganatsejteket a CXCL10 fehérje termelésére ösztönzi, ami odacsalogatja az immunrendszer T-sejtjeit, másrészt a PIKfyve jelátviteli útvonalat is gátolja. A kutatók egy lépéssel tovább is mentek, és már folyik az a fázis II. klinikai vizsgálat, amelyben az ESK981 hatásosságát monoterápiában és nivolumab immunellenőrzőpont-gátlóval kombináltan értékelik.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés