hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Igényelhető a gyógyászati kannabisz

Indoklással és körültekintő orvosi felügyelettel Magyarországon is kaphatnak kannabinoidokat tartalmazó gyógyszereket krónikus betegek – írja a HVG.

hirdetés

Itthon egyelőre nem működik gyógyászati kannabiszprogram, és az Európa számos országában már elérhető, kannabinoidokat tartalmazó készítményeket sem törzskönyvezték. Ezért csak külön igényléssel, indokolt esetben beszerezhetőek – olvasható a hvg.hu-n. A kezelőorvos hozzájárulására is szükség van, valamint a szakembernek írásban meg kell indokolnia, miért vár jobb eredményeket a kannabisztól vagy a rendelt készítménytől a többi gyógyszerhez képest.

A kérelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bírálja el. Ha rábólintanak az igénylésre, azután lehet megrendelni a készítményt, amit az arra kijelölt gyógyszertárban lehet átvenni. Az érintett gyógyszerek drágák, de a betegek költségtérítést is kérhetnek az Országos Egészségügyi Pénztártól, ami jelentősen lecsökkenti az árukat. Ezt azonban nem biztos, hogy mindenkinek megítélik.

Aki hozzájut kannabiszt tartalmazó gyógyszerhez, annak érdemes kitöltetnie a kezelőorvosával az „Igazolás gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára” nevű formanyomtatványt. Ha valakinek van ilyen papírja, akkor annál az OGYÉI egy esetleges lefoglalás esetén igazoltnak veszi a gyógyszerkészítmények vagy a kannabisz használatát és visszaadja azt a betegnek.

Az OGYÉI-hez ilyen esetben nem kerül a lefoglalt készítmény, csak az igazolást kéri a vámos vagy a rendőr. Ha ez megtörténik, akkor az igazolás alapján nem is foglalják le a készítményt, legfeljebb írásos nyilatkozatot kérnek az OGYÉI-től arról, hogy a talált mennyiség birtoklása indokolt lehet-e az igazolásban foglaltaknak megfelelően.

(forrás: HVG)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés